Het bestuur is al bezig met de samenstelling van het programma voor het seizoen 2021-2022.
Het bestuur is al bezig met de samenstelling van het programma voor het seizoen 2021-2022. Eigen foto

Valleiconcerten voorlopig nog niet van start

29 augustus 2020 om 08:18 Muziek

LEUSDEN Ook de organisatie van de Valleiconcerten in Leusden ondervindt hinder van de coronamaatregelen. Het stichtingsbestuur heeft besloten om de concerten van oktober, november en december op dit moment te annuleren.

In november neemt het bestuur een besluit over de concerten die van januari tot en met april plaats moeten gaan vinden. Dit betekent dat er voorlopig ook geen kaarten gekocht kunnen worden. Het bestuur betreurt het naar eigen zeggen zeer dat dit besluit genomen moest worden. ,,In de 46 jaar dat Valleiconcerten actief is, is dit waarschijnlijk de eerste keer dat er zo lang geen kamermuziek in Leusden of omgeving te horen is. Voor de vele enthousiaste en trouwe bezoekers is dit een groot gemis. Maar het wél door laten gaan van de concerten zou onverantwoord zijn.”

De Dorpskerk is een prachtige locatie, maar slecht geschikt om publiek van enige omvang te ontvangen onder het anderhalvemeter-regime, legt het bestuur uit. Daarvoor is de ruimte in de kerk eenvoudigweg te krap.

VRAGEN OVER AKOESTIEK Uiteraard heeft het bestuur ook naar andere mogelijkheden gekeken. Bijvoorbeeld het opnemen van de concerten en via internet verspreiden (via een livestream), of het twee keer op een avond geven van een kort concert voor een beperkte groep mensen. Na het op een rij zetten van alle consequenties, bleek deze allemaal toch te veel haken en ogen te bevatten. ,,En ook bij het laatstgenoemde alternatief is de veiligheid van het publiek niet gegarandeerd. Ook het uitwijken naar andere locaties brengt problemen met zich mee.” Zo is bijvoorbeeld de akoestiek van een ruimte van groot belang voor het luisteren naar kamermuziek. De Dorpskerk beschikt over een heel goede akoestiek, maar bij veel andere accommodaties is dat maar zeer de vraag.

In november volgt een besluit over eerste concerten van 2021

TEGEMOETKOMING Niet alleen voor de muziekliefhebbers, maar ook voor de Stichting Valleiconcerten zelf is dit een behoorlijke tegenvaller. Ook de musici zijn hierdoor uiteraard gedupeerd.

,,Gelukkig is de Stichting in staat om alle betrokken musici een tegemoetkoming voor hun gederfde inkomsten te bieden. Het bestuur heeft er alle vertrouwen in dat Valleiconcerten deze tegenslag te boven zal komen.”

Men is al hard bezig met de samenstelling van het programma voor het seizoen 2021-2022 waarin ‘musici van topniveau een plaats zullen krijgen’. Binnenkort publiceert het bestuur hier meer over. Wie naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen heeft, kan mailen naar info@valleiconcerten.nl.

De ontwikkelingen over de Valleiconcerten zijn ook volgen via de website www.valleiconcerten.nl.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie