Luchtopname van het omstreden kampeerterrein aan de Doornseweg.
Luchtopname van het omstreden kampeerterrein aan de Doornseweg. RTv Utrecht

Omwonenden camping Doornseweg vangen bot bij bezwaarcommissie

13 april 2021 om 11:00 Recreatie

LEUSDEN Omwonenden van een kampeerterrein aan de Doornseweg hebben bot gevangen bij de adviescommissie bezwaarschriften van de gemeente. De buurt wil de komst van een nieuwe camping tegenhouden, door de gemeente te dwingen het bestemmingsplan aan te passen. De bezwaarmakers vinden dat de gemeente dat eigenlijk al veel eerder had moeten doen.

door Jordi de Jong 

De beroepscommissie van de gemeente Leusden gaat niet mee in het verzoek van omwonenden om de geplande camping aan de Doornseweg via een wijziging van het bestemmingsplan wettelijk onmogelijk te maken. Volgens omwonenden had de bestemming die het kampeerterrein mogelijk maakt, allang van de bestemmingsplankaart gehaald moeten worden. Die visie deelt de de commissie niet; zij is van mening dat het college procedureel juist gehandeld heeft door groen licht te geven voor de plannen voor een duurzame camping op het perceel.

GEDAAN MET DE RUST De omwonenden verzetten zich al langer tegen de komst van een camping, omdat zij vrezen dat het gedaan is met hun rust als het zover komt: ,,Wij krijgen een klein dorp in onze achtertuin”, stelde buurman van het terrein Jack Brandsen in eerdere publicaties al. ,,Binnen onze mogelijkheden doen wij er alles aan om de zorgen te ondervangen, bijvoorbeeld door het instellen van een stiltezone en een strenge selectie bij de toewijzing van jaarplaatsen”, reageerden initiatiefnemers Maartje van der Weide en Jan Hoogstraten daarop.

Het meningsverschil draait in de kern om een cruciale passage in het bestemmingsplan van 2003. Het gemeentebestuur nam daarin destijds op dat als de toenmalige uitbater van het terrein (Defensie exploiteerde er een extensieve camping voor het eigen militaire personeel) zou vertrekken, de bestemming ‘camping toegestaan’ van de plankaart gehaald moest worden en het stuk grond niet langer als kampeerterrein gebruikt kon worden.

BEHEERSVERORDENING Echter, het college stelt dat het zijn wijzigingsbevoegdheid (waarmee het de bestemming zou kunnen aanpassen) verloor nadat een beheersverordening het bestemmingsplan in 2013 verving. Nadat Defensie (meer in het bijzonder de stichting Vakantiefaciliteiten Militairen (VAFAMIL) hun camping een paar jaar geleden verliet, kon de gemeente de campingbestemming dus naar eigen zeggen niet meer wijzigen.

De bezwaarschriftencommissie is het daarmee eens, en stelt bovendien dat de omwonenden die minimaal 293 meter van het terrein wonen niet als ‘belanghebbenden’ gezien kunnen worden. Wat betreft de rust meent de commissie dat het ‘niet aannemelijk is dat zij gevolgen van enige betekenis zullen ondervinden van de met de camping verband houdende verkeersbewegingen’.

Het college van burgemeester en wethouders legt het besluit binnenkort voor aan de gemeenteraad. De omwonenden, die eerder al dreigden met een gang naar de Raad van State, kunnen nog in hoger beroep gaan.

Jordi de Jong is verslaggever bij RTV Utrecht. De Leusder Krant en RTV Utrecht volgen dit dossier samen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie