'Nu ik het gezien heb, kan ik het niet negeren, maar moet ik aan de slag en opruimen.'
'Nu ik het gezien heb, kan ik het niet negeren, maar moet ik aan de slag en opruimen.' John Spijkerman
Opinie

Sexy candy tussen het zwerfafval

12 mei 2021 om 07:53 Opinie

LEUSDEN Als je oud genoeg bent om sexy candy te kopen en een fles wodka met 40 procent alcohol achterover te slaan, ben je toch zeker ook oud genoeg om je eigen rotzooi op te ruimen?

John Spijkerman

,,Als ik zaterdagmorgen De Schammer binnenrijd, op weg naar de plek waar ik mijn favoriete zwanennest goed kan bekijken, zie ik van afstand in het gras een enorme klerezooi liggen: plastic bekertjes, lege flesjes desperado, een lege wodkafles, diverse blikjes, lege pakken Ice Tea, grote plastic flessen cola, kroonkurken en wat ik verder nog vergeten ben. O ja, die lege verpakking sexy candy was ik nog vergeten. Op internet heb ik net even opgezocht wat dat zijn. Het zijn dus snoepjes in de vorm van mannelijke of vrouwelijke geslachtsdelen. 18-plus, dat dan wel weer….”

Journalist John Spijkerman kreeg veel bijval na een Facebookpost over zwerfafval in De Schammer.

,,Het is alsof er een groot feest is gehouden in De Schammer, waarbij de deelnemers vergeten zijn hun rotzooi op te ruimen. En dat in een gebied dat de naam natuurgebied draagt... Gisterenmiddag zag ik hier nog een uitgelaten gezelschap jongeren. Ze renden achter elkaar aan, hingen om elkaars nek en maakten een vrolijke indruk. Met terugwerkende kracht denk ik dat ze aangeschoten waren. Volgens mij waren het er zes: vier jongens en twee meisjes. Misschien waren ze een jaar of 16. Even verderop in het gras, dichtbij de vijver hadden ze een plek uitgekozen. Daar hadden ze hun hele hebben en houwen neergelegd. Omdat zij daar gisteren zaten, heb ik daar niet naar de zwanen en ijsvogels gekeken. Ik ben doorgereden richting kijkwand, waar de oeverzwaluwen in doldwaze achtervolging elkaar gek maakten.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Ik heb me eerder verbaasd over de rotzooi die mensen maken in een gebied dat heel veel vreugde schenkt aan wandelaars en fietsers - Foto: John Spijkerman

,,Maar vanochtend is er niemand. Dus ga ik richting de waterkant en zie de rotzooi die achtergelaten is. Als ze 16 waren, hadden ze natuurlijk helemaal geen alcohol mogen kopen en niet in het openbaar mogen nuttigen, maar we zijn allemaal jong geweest overweeg ik vergoelijkend… Maar dat je die rotzooi moedwillig laat liggen en dan die plastic bekertjes in een natuurgebied met veel vogels... En als je dan ook nog je verpakking lege sexy snoepjes laat liggen ben je inderdaad een enorme lul… Zo dat is eruit…”

,,Ik heb vanochtend geen plastic zak bij me, maar ik kan de rommel om me heen niet laten liggen. Niet met al die vogels die hier rondvliegen. In het gras zie ik een lege doos waarin gisteren de volle flessen Desperado zaten. De doos gebruik ik om de flesjes, die ik vind, in te doen. De grote petflessen en lege pakken doe ik onder mijn snelbinders en ik hou ook nog wat afval in mijn rechterhand. Ik ga op weg naar een afvalbak. Helaas kan het afval niet gescheiden worden, maar het is nu in ieder geval wel weg uit de natuur, denk ik.”

En als je dan ook nog je verpakking lege sexy snoepjes laat liggen ben je inderdaad een enorme lul… Zo dat is eruit

,,Als ik daarna weer terug fiets richting Schammer, zie ik tussen de hockeyvelden en de eerste vijver twee picknicktafels staan. Hier waren gisteren ook wat jongeren aan het feestvieren. En ook hier is het vanochtend een afvalberg. Lege flessen, pakken, plastic bekertjes, kapotgetrapt glas en nog veel meer. Nu ik het gezien heb, kan ik het niet negeren, maar moet ik aan de slag en opruimen. Gelukkig vind ik ook een plastic zak waar ik de meeste rotzooi in kan doen. Natuurlijk zou ik veel liever andere foto’s maken dan van afval dat rondslingert, maar dit is voor de goede zaak en voor onze gevleugelde vrienden.”

,,Maar als er op deze manier wordt omgegaan met een natuurgebied, belooft dat niet veel goeds, voor als het echt warm wordt en de mensen in groten getale neerstrijken in de prachtige Schammer tussen Amersfoort en Leusden. Misschien wordt het toch zaak dat BOA’s hier meer gaan controleren, hogere boetes uitdelen, maar ook dat we elkaar aanspreken op elkaars afvalgedrag. Bij een deel van de mensheid kan dat gewoon niet door de beugel. Gewoon, omdat we dit gebied mooi en leefbaar willen houden, voor mens en vooral dier.”

,,Ik heb niet de illusie dat mijn verhaal veel gaat veranderen, maar ook eerder heb ik me verbaasd over de rotzooi die mensen maken in een gebied dat heel veel vreugde schenkt aan wandelaars en fietsers. Ik denk bijvoorbeeld aan de dozen vuurwerkrestanten die ik rond oud en nieuw op de houten bruggen zag liggen, of de onvermijdelijke vernielingen aan de verlichting in en bij de tunnel die onder de A28 doorloopt, richting Verdiweg. Laten we met z’n allen zuinig zijn op dit mooie uitloopgebied langs de snelweg, waar de ijsvogel nestelt, de lepelaars rondstappen, oeverzwaluwen ronddwarrelen en de nachtegaal en blauwborst zingen. En laten we met mededogen denken aan al die andere vogelsoorten en dieren waar we met z’n allen zo van genieten.”

'Ik kan de rommel om me heen niet laten liggen. Niet met al die vogels die hier rondvliegen.'
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie