Afbeelding
Frits van Breda
algemene beschouwingen

Gemeenteraad is het zat; géén hondenbelasting meer in 2022

9 juli 2021 om 09:21 Politiek

LEUSDEN De gemeenteraad is het zat. Tijdens de jaarlijkse algemene beschouwingen, als opmaat naar de begroting voor 2022, steunden alle fracties een motie die het college oproept niet langer te talmen met het afschaffen van de hondenbelasting. 

door Daan Bleuel

De raad, oppositiepartij D66 voorop, ergert zich al langer aan de vertragingstactieken die het college ten aanzien van de afschaffing van de hondenbelasting in stelling brengt. Drie jaar geleden nam de gemeenteraad al een voorstel aan om de heffing voor hondenbezitters af te bouwen. Dat zou geleidelijk moeten gebeuren. De belasting zou in (maximaal) 10 jaar naar nul moeten worden teruggebracht. 

LANGE BAAN Tot nu toe kwam van dat voornemen niet veel terecht; het college beweerde jaar na jaar dat de opbrengsten keihard nodig waren om het gemeentelijke huishoudboekje sluitend te krijgen. Ook dit jaar liet wethouder Vos van financiën de raad weten geen ruimte te zien om werk te maken van de afschaffing. Hij wilde het voornemen opnieuw op de lange baan schuiven. 

Als de voortekenen niet bedriegen krijgt Vos nu de kous op de kop. In de motie, die naast D66 ook werd ingediend door ChristenUnie-SGP, SP en het CDA (nota bene de partij van de wethouder van financiën) krijgt het college niet langer gefaseerd de tijd om de belasting af te schaffen. In de motie, die uiteindelijk raadsbrede steun kreeg, eist de gemeenteraad dat de belasting subiet en in zijn geheel uit de begroting voor 2022 wordt geschrapt. 

ONRECHTVAARDIG Woordvoerder Albert Dragt noemde de hondenbelasting ‘de meest onrechtvaardige beleidsregel in de gemeente Leusden’. ,,We laten een willekeurige groep mensen -de hondenbezitters- jaarlijks 180.000,= euro bijdragen aan de algemene middelen van de gemeente. Dat doen we ook niet met eigenaren van katten. Of van koeien of paarden. We komen dan ook met een motie om de hondenbelasting in zijn geheel af te schaffen. En dan ook voorgoed’’, aldus Dragt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie