Het exterieur van het Gastenhuis Leusden dat vandaag is opgeleverd en vanaf vrijdag wordt klaargestoomd en ingericht. Op zaterdag 21 juli is er Open Huis.
Het exterieur van het Gastenhuis Leusden dat vandaag is opgeleverd en vanaf vrijdag wordt klaargestoomd en ingericht. Op zaterdag 21 juli is er Open Huis. Marco Bosmans

Gastenhuis klaar voor start

14 juli 2018 om 06:27 lokaal

LEUSDEN De ouderenzorg haalde de laatste twee jaar met regelmaat de kranten en de politieke agenda. Het leidde tot twee miljard euro structureel voor verpleeghuiszorg. In de serie Oud Leusden beschouwen we in dat kader het lokale grijs, in diverse tinten. Deze week: dementie in Leusden.

Marco Bosmans

Het Gastenhuis Leusden is woensdag opgeleverd. Een heuglijk moment, al moeten er de komende weken, aan de Karel Brouwerhof, nog heel wat mouwen worden gestroopt om de dementerende gasten niet alleen een huis, maar ook een thuis te geven. Voor twee bewoners kon de bouw niet snel genoeg gaan, Marjan Oosterboer en Anko Marringa.

Zij zullen als eersten hun nieuwe plekje in de villa moeten vinden. Als zorgpaar, wel te verstaan. Inwonend geven zij straks leiding aan een compleet zorgteam voor 22 bewoners met dementie. Marringa: ,,Je hebt gelijk, we zijn er heel erg aan toe. Het is al weer bijna drie jaar geleden dat we kozen voor deze prachtige uitdaging, dus we hebben ons sindsdien goed kunnen voorbereiden."

Oosterboer vult aan: ,,Zo kregen we er ook iedere dag meer zin in. In het werk, in de bewoners en in ons team. Nee, we hebben niet bepaald stilgezeten. Er moest heel veel geregeld worden en tussen die bedrijven door hebben we ook de eerste bewoners en alle medewerkers leren kennen. Ik kan niet anders zeggen: we hebben een topteam! Ook daarom staan de verhuisdozen al klaar, haha."

AFHANKELIJK Telt Nederland nu nog 270.000 mensen met dementie, in 2040 zijn dat er meer dan een half miljoen! Bovendien: de meeste mensen met dementie wonen thuis en daarvan is 60% afhankelijk van 24-uurs zorg. Verrekend naar de gemeente Leusden betekent dit dat iedere huisarts hier zo'n 40 thuiswonende patiënten met dementie in behandeling heeft.

Daarnaast is er verpleeghuiszorg. Zo worden in zorgcentrum Lisidunahof aan de rand van Leusden al tientallen jaren ouderen en jongeren met dementie verzorgd door Beweging 3.0. Het centrum bestaat uit veertien woonafdelingen voor ruim 120 bewoners.

Gastenhuis Leusden kent een andere orde en omvang. De zorg is er kleinschalig, de deur staat open en er is veel ruimte voor gemeenschappelijke en dagelijkse activiteiten. Het moderne, persoonlijke zorgmodel is Jan van der Hammen van het Amersfoortse Ervarea niet onbekend. Van der Hammen is meer dan thuis in de ouderenzorg en traint zorgverleners. Zo ook de medewerkers van het Leusdense gastenhuis, onlangs in Antares.

STAP VOORUIT ,,Alzheimer is sinds mijn eerste stap in een verpleeghuis niet veranderd, maar we weten er wel steeds meer van. Dat is een stap vooruit. En zolang we hét medicijn nog niet hebben, moeten we proberen zo goed mogelijk voor de patiënten te zorgen. Om een voorbeeld te geven: lange tijd vonden we het belangrijk om mensen met dementie door middel van herhaling bij de les te houden. Herhalen, herhalen, herhalen. Inmiddels weten we dat dat niet zoveel zin heeft. De neurologische schade bij deze mensen maakt dat de boodschap niet meer wordt opgepikt. En dus zeggen we nu: accepteer dat beschadigde brein en focus op wat ze nog wel weten en kunnen."

Ervarea combineert lering en vermaak in de workshops, waarmee ook bij de ervaren teamleden van het gastenhuis af en toe ogen werden geopend. Monique: ,,De avond was een soort herontdekking van mijn werk. Jan heeft een paar nieuwe handvatten gegeven om op zoek te gaan naar de mogelijkheden van patiënten. Het leerde me nog meer te verplaatsen in een andere belevingswereld." Wilma: ,,Het was niet alleen leerzaam, de avond gaf ook energie, waardoor ik heel veel zin heb om in augustus aan het werk te gaan."

OPENHUIS Het Gastenhuis Leusden in Tabaksteeg begint morgen aan de grote schoonmaak en vrijdag al zullen Marjan Oosterboer en haar partner hun intrek nemen. ,,Verhuizen is natuurlijk altijd veel gedoe, maar dit is voor ons extra bijzonder. We zullen straks wonen bij ons werk. Dat is een nieuwe ervaring en uitdaging. Net zo'n uitdaging als de spullen uit een ruime eengezinswoning in Amersfoort meenemen naar een appartement in Leusden. Jongens, hoe gaat dat passen?!"

Marringa: ,,We hebben al gemerkt dat de medewerkers net zoveel zin hebben als wij en ook op allerlei manieren met ons meedenken en meehelpen. Er zijn trouwens ook bewoners die zelf of via hun kinderen af en toe informeren hoe het gaat. Ja, de meesten willen graag verhuizen. Ze krijgen bij ons hun eigen appartement en zorg op maat. Dat is vooral bij familieleden een geruststellende gedachte, hebben we gemerkt."

Oosterboer: ,,Ik merk ook dat heel veel mensen nieuwsgierig zijn, niet alleen familieleden, maar ook buurtbewoners. Zij zagen het huis aan 'hun' Karel Brouwerhof steen voor steen groeien en nu willen ze wel even binnenkijken. Nou, dat kan op zaterdag 21 juli, als we open huis houden. Ook voor anderen trouwens, want er zijn nog een paar appartementen vrij en we kunnen ook nog wel wat vrijwilligers gebruiken, dus 21 juli is een goed moment om kennis te maken."

Een van de vertrekken in het verpleeghuis waar mensen met dementie straks een plek krijgen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie