Luchtopname van het voedselbos in wording in de winter van 2020.
Luchtopname van het voedselbos in wording in de winter van 2020. Werkgroep Voedselbos Leusden

Voedselbos Leusden gaat open: ‘Misschien wat te proeven al’

15 mei 2022 om 11:00 Natuur en milieu

LEUSDEN De winter is voorbij: overal beginnen struiken te bloeien en te groeien alsof het een lieve lust is. Zoals ieder jaar gaan de Vlindertuin, de Pluktuin en inmiddels ook het Voedselbos in het groeiseizoen open voor publiek in het weekend. Dit jaar is dat vanaf zaterdag 21 mei.

,,De meeste bomen en struiken staan er goed bij, maar sommige hebben het niet gered”, schrijft de Werkgroep Voedselbos Leusden. ,,We beginnen het terrein steeds beter te kennen en leren dat sommige stukken te nat zijn. Zelfs na twee keer planten blijkt dat op deze plekken de olijfwilg en de uiensoepboom het niet goed doen. De aanhouder wint, dus we hebben nog één keer de uiensoepboom herplant. Maar nu wel op een droger plekje.”

En misschien kunnen we dit jaar voorzichtig al wat proeven

Er is volgens de werkgroep nog steeds veel belangstelling om te mee te doen met het voedselbos als vrijwilliger. Doordat er geen coronarestricties zijn, merkt de groep wel dat vrijwilligers ook andere dingen moeten doen. ,,Maar gelukkig melden zich ook weer nieuwe mensen aan. De vaste vrijwilligersgroep ontwikkelt zich steeds verder. Op zaterdagen komen we bij elkaar en doen we wat er te doen is. Momenteel bereiden we ons voor op de opening zodat publiek het terrein weer kan bezoeken in de weekenden.”

BEZOEKEN Individueel of in gezelschappen kan iedereen het voedselbos bezoeken tijdens de openingstijden op zaterdag- en zondag middag van 13.00 tot 16.00 uur. De ingang is via de Vlindertuin aan het Vlinderpad in Leusden. Vrijwilligers vertellen dan over de principes van een voedselbos. ,,En misschien kunnen we dit jaar voorzichtig al wat proeven”, schrijven de vrijwilligers. Wie interesse heeft kan ook op andere momenten een rondleiding aanvragen voor een groep. Dit kan bijvoorbeeld als bedrijfsuitje of excursie: voedselbosleusden@gmail.com.

VOEDSELBOS Een voedselbos is land-bosbouw met veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van te oogsten zijn. Gewone landbouw maakt gebruik van eenjarige teelt en dat is veel werk. Een voedselbos maakt slim gebruik van de ecologische principes van hoe een bos zich ontwikkelt en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Zo moet zich een totaal nieuw ecosysteem opbouwen, over de jaren de soortenrijkdom toe nemen en is straks het hele jaar door te oogsten. Het systeem moet zichzelf in stand houden.

Voedselbos Leusden wil zoveel mogelijk Leusdenaren betrekken. Bij interesse om mee te helpen: voedselbosleusden@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie