Richard Molle, Milan Molle en Gea van Dijkhuizen zijn een Taekwondo-gezin en dag en nacht met de sport bezig.
Richard Molle, Milan Molle en Gea van Dijkhuizen zijn een Taekwondo-gezin en dag en nacht met de sport bezig. Rinus van Denderen

Talenten uit heel Nederland naar Top Taekwondo Eemland

8 februari 2020 om 12:12 Vechtsporten

LEUSDEN Er was geen plek waar taekwondo-talent zichzelf naar de top kon werken en daarom werd Top Taekwondo Eemland gestart. Gevestigd in Theo Meijer Sport is trainer Richard Molle vrijwel dagelijks in de weer met toppers in opkomst. ,,Samen willen we de sport op de kaart zetten."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Taekwondo-talent een podium bieden en zo voorkomen dat er 'zwevende' sporters zijn. Dat is de reden waarom in 2009 Top Taekwondo Eemland (T.T.E) is gestart. Deze stichting is al langere tijd gevestigd in Theo Meijer Sport en wil haar taekwondo-talentjes klaarstomen voor het grote werk. ,,Iemand van ons actief zien op de Olympische Spelen is het doel", aldus Richard Molle.

Slechts vijfduizend mensen in Nederland doen aan taekwondo, is de schatting van trainer/coach Molle. De 47-jarige is van jongs af aan al verslaafd aan de sport en staat ermee op en gaat ermee naar bed. Zelf kon hij -mede door blessures- de top nooit bereiken en misschien daarom is zijn drive nu des te groter.

Iemand van ons actief zien op de Olympische Spelen is het doelTALENTEN HELPEN ,,Ik merkte dat veel talenten wel goed waren, maar er ontbrak een springplank", duidt Molle, die met Top Taekwondo Eemland gevestigd is in Leusden. ,,Dat is op zich niet gek, want niet elke sportschool heeft de middelen om naar internationale toernooien te gaan. Dat vond ik doodzonde, want als je talent hebt... moet je er iets mee kunnen. Sommigen konden dus niets en daar wilde ik verandering in brengen."

Nadat Top Taekwondo Eemland eerst de lessen gaf in een klein zaaltje die bij een schoolgebouw hoorde, werd al snel uitgeweken naar Theo Meijer Sport. Daar heeft Top Taekwondo Eemland een gedeelte waar ze hun trainingen doen. Zes dagen per week kunnen talenten van andere sportscholen de aansluiting zoeken bij T.T.E. ,,Kosteloos", is Molle duidelijk. ,,Ja, ik hoor vaker dat ik gek ben, maar we zijn een stichting. Ik wil de talenten helpen, ze naar een hoger niveau brengen en dit is mijn passie."

PRIJZEN Het enige wat Molle vraagt is honderd procent inzet. Sporters die lid zijn bij een andere vereniging/sportschool kunnen zich melden bij Top Taekwondo Eemland en dan wordt er een plan gemaakt. Sporters komen en gaan, maar momenteel traint Molle twaalf talenten. Deze komen vanuit heel Nederland naar Leusden. ,,We waren al langer actief in deze sportwereld en op NK's zag je elkaar, maar op internationale toernooien niet. Simpelweg omdat taekwondo-toppers zich niet konden voorbereiden op zo'n groot toernooi. De faciliteiten ontbraken."

,,Wij zijn eigenlijk de enige Nederlandse sportschool die prijzen pakt op Europese Kampioenschappen", zegt Molle vol trots. Die medailles zijn voor hem de brandstof om door te gaan, want rijk wordt hij er niet van. ,,Absoluut niet zelfs. Het kost eerder geld. Maar dat is mijn drive ook niet. Ik wil gewoon die gasten verder helpen en ja... ikzelf geniet er ook van als ik trainingen kan geven. Het is voor mij een soort uitlaatklep."

Wij zijn eigenlijk de enige Nederlandse sportschool die prijzen pakt op Europese kampioenschappenGROOT TOERNOOI In oktober organiseert Top Taekwondo Eemland opnieuw een internationaal toernooi. Sporters van over de hele wereld zullen op 24 oktober bij Theo Meijer Sport strijden om de eerste plaats. ,,Dat organiseren we nu voor het vierde jaar", aldus Gea van Dijkhuizen, de partner van Molle. ,,Er komen zo'n 450 deelnemers en dat is altijd schitterend. Een grote familie."

Zonder Van Dijkhuizen had Molle dit allemaal niet kunnen doen, moet hij bekennen. ,,Theo heeft wel eens gezegd dat ik een enorm sterke vrouw achter mij heb staan en dat is ook zo. Ze is geweldig en helpt en steunt mij bij alles. Zo beheert ze de social-media en regelt ze veel randzaken."

ULTIEME DROOM In de familie wordt veel over taekwondo gesproken. Eerst was het zoon Tommy die nationaal en internationaal speelde en nu timmert de jongste, Milan Molle, aan de weg. De sport is dan ook gespreksonderwerp nummer één in huis, al moet de 16-jarige Milan bekennen dat dit nu wel minder is dan vroeger. ,,In de sportschool is hij mijn trainer en thuis mijn vader. Ikzelf vind de sport geweldig en weet niet beter of ik doe dit. Mijn doel? De Olympische Spelen in 2024. Dat zou echt geweldig zijn."

Als dat lukt, is vader Molle de gelukkigste man op aarde. ,,Of het nou mijn zoon is of een van de andere talenten die ik train: ik wil graag internationale prijzen pakken. Niet voor mijzelf, maar voor hun. Om te laten zien dat talent en hard werken je wel iets kan brengen."

HET VIRUS Zoon Milan hoort het met een lach aan, terwijl hij in zijn slaapkamer staat. Deze hangt vol met prijzen; tientallen bekers en minstens zoveel medailles. ,,Dit is hopelijk nog maar het begin." Naast hem glundert zijn vader en hij weet: het taekwondo-virus heeft hij met succes overgegeven aan zijn zoon. ,,Dat is toch schitterend? En dit is allemaal mogelijk dankzij Theo Meijer. Samen en met z'n allen willen we de sport op de kaart zetten."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie