Carlos Genders: ,,Ons mooie buitengebied mag niet volgepropt worden!
Carlos Genders: ,,Ons mooie buitengebied mag niet volgepropt worden!" Petra Hakvoort

Raadgever: 'De RES, de VVD gaat voor resultaat'

1 februari 2020 om 08:25 Politiek Regionale energiestrategie

LEUSDEN In Raadgever komt elke week een raadslid aan het woord. Deze week Carlos Genders (VVD) over 'Wat is de RES?'

,,De gemeenteraden in Nederland zijn op dit moment behoorlijk druk met de Regionale EnergieStrategie (RES). Wat is dat? Nederland heeft in 2015 in het klimaatakkoord van Parijs beloofd om de opwarming van de aarde af te remmen. Het energieverbruik moet omlaag en daarnaast moet duurzame energie worden opgewekt. In het Klimaatakkoord van vorig jaar hebben de verenigde gemeenten van Nederland aan het Rijk voorgesteld om zélf die maatregelen te bepalen. We moeten nu zelf met een goed 'bod' komen: hoeveel windmolens komen er, hoeveel zonnepanelen en hoeveel andere maatregelen. De invloed van de gemeenteraden is daarbij beperkt: landelijke maatregelen als windmolens op zee, kerncentrales of waterstoffabrieken mogen we niet meetellen. Is het bod onvoldoende, dan grijpt het Rijk in en legt maatregelen op."

,,Omdat elke gemeente andere ruimtelijke mogelijkheden heeft en omdat de maatregelen ook in buurgemeenten merkbaar zijn, werken de gemeenten bij dit bod samen in hun regio. Leusden zit samen met Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Soest en Woudenberg in de RES-regio Amersfoort. Nederland kent dertig RES-regio's. Eind maart 2020 moet er een concept-bod liggen."

Wat betekent dit voor Leusden? ,,Bij de uitwerking van de ambitie van Leusden gaat écht leven welke impact dit kan hebben: ongeveer 27 grote windmolens én 136 hectare zonneveld (dat zijn 190 voetbalvelden of 270 hockeyvelden!). Dat is fors want het is 2,3 procent van de 5.889 hectare grond die Leusden heeft. Schrikt u hier ook van? Het concept-bod lijkt er veel voorzichtiger uit te zien: 14 molens en 120 hectare in de hele regio. Daarnaast moet er ook nog energie uit aardwarmte, warmtepompen en biomassa komen. Heel plat gezegd moeten we gaan beslissen over de mix tussen windmolens en zonnepanelen. Molens brengen relatief meer op, maar zijn enorm bepalend voor onze horizon. Panelen zijn ook geen aanwinst voor het landschap. Het is moeilijk kiezen tussen kwaden."

Wat vindt de VVD daarvan? ,,De VVD staat achter het Klimaatakkoord. Fossiele brandstoffen zijn eindig, de aarde warmt op en ons leefklimaat staat onder druk. Innoveren moet. Ook in Leusden. De tijd van vrijblijvendheid is voorbij. Maar de impact op ons landschap en onze leefomgeving is fors. Ons mooie buitengebied mag niet volgepropt worden! Er is óók een woningbouwopgave; onze ruimte is schaars. Maatregelen moeten daarom in balans zijn. Draagvlak is er alleen als we de 'pijn' eerlijk verdelen. Leusden kan haar klimaatdoelen één-op-één in het bod stoppen, maar dan leunen andere gemeenten achterover."

,,De VVD vindt het belangrijk dat de regiogemeenten samen optrekken. Kleine maar brede stappen zullen groeien doordat nieuwe technieken zich steeds sneller ontwikkelen. Daarom staan we achter de Leusdense aanpak: samen een voorzichtige stap vooruit. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!"

Carlos Genders, fractievoorzitter van de VVD.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie