Youp de Vos leidt de kopgroep in het slotcriterium.
Youp de Vos leidt de kopgroep in het slotcriterium. Arnoud J Spaaij

Iets minder spanning in Tour de Junior

31 juli 2019 om 07:17 Wielrennen

ACHTERVELD De Tour de Junior 2019 was een sportief en organisatorisch succes. De 62ste editie van de jeugdwielerronde kreeg zaterdag na afloop veel positieve reacties van deelnemers en ouders.

Arnoud J Spaaij

Arnold Leurs, voorzitter van de Tour de Junior was zaterdag na afloop van het slotcriterium dik tevreden: ,,Ouders komen echt naar ons toe om te bedanken. Die hebben hebben veel waardering voor hoe we alles regelen. We merken dat de sfeer rondom de Tour de Junior zeer gewaardeerd wordt. Het kleinschalige en zeker ook de ontspannen manier waarop we de zaken in goede banen leiden ervaart men heel positief." Tourcoördinator Hans Versteeg sluit zich aan bij de conclusie van Leurs. Versteeg is in veel gevallen de spil in zaken waar de sporters, begeleiders en jury en organisatie elkaar treffen. ,,Kleine valpartijtjes waren er wel", geeft Versteeg aan, ,,dat hou je altijd."

WARMTE De afgelasting van de klassieker op woensdagmiddag bleek voor veel renners een teleurstelling. ,,Ja dat klopt het was warm", zegt Versteeg gevat, ,,maar de afgelasting was niet alleen voor de sporters, die weten meestal zelf wel hoeveel ze aankunnen. Dan stoppen ze zelf wel. Maar de vrijwilligers staan ook vier tot vijf uur op het brandende asfalt."

Donderdagavond bleek de warmte, ondanks inkorten van de wedstrijd, voor een paar renners toch te veel. De medische begeleiding die de Tour de Junior al jaren heeft, had dat echter goed onder controle. Arts Willem Koch: ,,We hebben goede koelmiddelen. Het herstel gaat doorgaans snel. Natuurlijk houden we alles scherp in de gaten." Volgens de medische staf is veel water drinken toch echt de basis. Dat wordt beaamt door de renners, die weten dat doorgaans goed.

OVERMACHT Het op alle fronten goed verlopen jeugdtoernooi was dan ook ook sportief gezien een succes. Dit jaar een iets minder heftige strijd en dat kwam in alle categorieën vooral door de overmacht van de klassementsaanvoerders.

Isaac Wytchard was oppermachtig in categorie 5 en 6. Al vroeg in het toernooi nam hij de leiding. Op 19 seconden werd Job Nievelstein uiteindelijk nog wel tweede maar hij was voor Wytchard niet echt een bedreiging. Masja Keesman en Julia Lindhout streden in datzelfde peloton om het rose. Een strijd die uitpakte in het voordeel van Keesman, mede omdat zij in de individuele tijdrit Lindhout verpulverde.

Martijn Mulder reed in Categorie 7 ook al dagen in het geel. De aanvallen van Viego Tijssen en Ryan Gal, respectievelijk de nummers 2 en 3, in de laatste etappe pareerde hij prachtig.

Zo was ook de erg mooi verlopen week van Nienke Vinke bij de Nieuwlingen Meisjes. Ook Vinke mocht drie truien over elkaar heen trekken zaterdagavond in de grote prijsuitreiking.

SPANNING Bij de Nieuwelingen werd het nog even spannend. Youp de Vos moest zijn geel verdedigen en deed dat met verve in het slotcriterium. Sietse Kool en Michiel van Vliet reden weg, maar De Vos lette goed op en sprong zelf over het gat tussen het peloton en de koplopers. Zijn geel bleef ermee verzekerd.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie