Afbeelding
Schimmel 1885
Column

Ober!

Column Knipoogje

Bij het schrijven van dit kolommetje verkeer ik in een staat van grote verheugenis. Koningsdag staat nog voor de deur en dus wacht een geschraapte keel op een mini-aubade in kleine kring, een flinke teug Oranjebitter en een romige tompouce op schoot. Hap, slik, weg.

Bij het lezen van dit kolommetje heeft u die (ingeperkte) tradities inmiddels achter u gelaten. Zeg het maar eerlijk, het is/was dit jaar wederom niet de Koningsdag die we van Koningsdag gewend zijn. Spijtig, maar de koning en corona zijn niet onfeilbaar. Alle hoop daarom op 2022! Ja, ik durf er een flesje bitter om te verwedden dat Robbert Scheffer en zijn adjudanten van de Oranjevereniging Leusden het programma van volgend jaar al hebben ingekleurd. De reveille, aubade en kleedjesmarkt incluis, D.V.

Maar het is niet alleen Koningsdag waardoor mijn schrijfvingers een beetje kriebelen en mijn maag een beetje knort. Deze column verschijnt namelijk op 28 april 2021, een heuglijke datum. Het is de dag van wie je wist dat die zou komen: nationale versoepeldag! De avondklok is voorbij, de winkels zijn open, studenten mogen weer naar school en ook rouwen doen we vanaf nu weer met alle dierbaren. Vergeet ik nog een versoepeling? Jazeker, de horeca is weer in bedrijf!

Het is de dag van wie je wist dat die zou komen: nationale versoepeldag!

Wat een opluchting voor Lex, Sander, Sandra, Ting Ye, Ralf, Gijs, Dennis en al die andere smaakmakers in Leusden. Zij zijn de afhaalmenuutjes-in-plastic spuugzat en hebben zin in reuring, ook al blijft dat voorlopig beperkt tot koffie, lunch en bitterballen voor de deur. De stofdoek ging deze week over het keramiek, de glazen door de dompelbak en de bezem over het terras. We zijn weer welkom bij BRAS, Four Seasons, Nog Eentje, Dragon City, De Dikke, De Munt en waar u ook maar een tafeltje gedekt ziet.

Mijn terrasdebuut vond vandaag toevalligerwijs plaats buiten onze grenzen. Ik had me (beroepshalve) laten verleiden tot een klein en vroeg wijncollege in de tuin van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Decadent, ik weet het, maar de journalistiek kan ook heel zwaar zijn. Afwegingen maken en zo; Bobal of Tempranillo, hm...

Gelukkig was ik op tijd terug in Leusden voor een hapje bij een lokale debutant; garnalenkroketje, bieterbal, asperges. Jammie. En voor morgen maar meteen een soepje en een broodje carpaccio besteld op de Zwarteweg en vrijdag probeer ik een terrasje in Achterveld. Oei, het valt te hopen dat de sportscholen binnenkort ook weer open mogen, want de coronakilo’s maken allesbehalve soepel.

Eén dingetje nog. De versoepeling van het kabinet is slecht gevallen in de zorg. Sterker nog, deze helden van de witte brigade vrezen een grote kramp, wanneer corona weer de kop opsteekt. Eigenlijk zou ik het terras dan ook moeten delen met een zorgwerker. Ik vandaag en zij een lunch-bon voor straks. Twee brigades in één klap…

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

advertentie
advertentie