Afbeelding
pixabay
Column

Uitvlieger

Column Knipoogje

Er staan verhuisdozen in de gang. En vuilniszakken met beddengoed. Dit zijn dagen waarvan je wist dat ze eens zouden komen, omdat kleine kinderen nou eenmaal groot worden. Me dunkt, junior is inmiddels 23 en zijn ‘kinderkamer’ letterlijk ontgroeid. Er wacht hem een nieuw hoofdstuk in Nieuwegein, samen met zijn lief.

Nieuwegein? Tja, ik ben er zelf niet zo weg van, maar het was daar een stuk eenvoudiger om een starterswoning te vinden. Kijk, over de huidige woningmarkt kunnen we duidelijk zijn: een gekkenhuis. Niet alleen de stad hanteert abominabele prijzen, op het platteland is het inmiddels niet anders. Zo droomde ik me onlangs in Lochem een boerderijtje voor weinig. Kansloos. De Achterhoek is het nieuwe toevluchtsoord voor Randstedelingen en dus drijven ze daar sinds enkele jaren niet alleen koeien voort, maar ook huizenprijzen op. Had je er tien jaar geleden nog een paleis, nu zoek je voor hetzelfde budget tussen de schuren.

Leusden mag dan wat minder hip zijn voor de vluchtende grachtengordel, in de regio Eemland steken wij er met kop en schouders boven uit. Kostte een huis in deze streek vorig jaar gemiddeld 9 procent meer dan in 2019, in Leusden was die stijging maar liefst 18 procent! Nog even en Leusden doet niet onder voor Laren en Blaricum, waarmee Cheryl, Claire en Anouk er heel veel (Gooische) vriendinnen bijkrijgen.

In 2015 ging de nieuwe Woningwet in en als gevolg daarvan maakten de gemeente Leusden, Woningstichting Leusden, de Alliantie en Huurders Leusden Voor Elkaar prestatieafspraken voor de periode 2017 – 2021. Ondertussen probeerde de (linkse) politiek een lans te breken voor meer jongeren- en ouderenhuisvesting in Leusden. Wat heeft het ons gebracht? Somberheid, ergernis en verbazing, als ik eerlijk mag zijn. Ik gun onze ‘kleine man’ en zijn lief een prachtig avontuur in Nieuwegein – het is maar 22 minuten rijden, pap – maar veel liever had ik ze dichterbij gehouden. Natuurlijk hebben ze zich in het Leusdense georiënteerd, maar dan was de keus: tonnen betalen of jaren wachten. Het werd optie 3: toedeloe. En zo verging het velen, helaas.

Er is werk aan de woonwinkel, zéker in Leusden. De balans is zoek en de voorraad beneden peil. Met alle respect voor de wijk van Maan en Hof van Liz, en bewondering voor het creatieve inbreiden, maar het zijn druppels. Er moeten grotere stappen worden gezet, ook in het heilige groen. Het is tijd om het Valleikanaal over te steken, industrieterreinen te herschikken, de doorstroming te vereenvoudigen en Achterveld verder te versterken. Leusden ambieert immers een aantrekkelijke gemeente te zijn, voor jong en oud, maar aantrekkingskracht heeft wel een prijs. En dan bedoel ik niet de fortuinlijke huizenprijs, maar de investering in een evenwichtig woonaanbod.

Tot hier. Ik moet even dozen tillen.

Marco Bosmans,
bosmans@xmsnet.nl.

advertentie
advertentie