Afbeelding
Pixabay
Column

Reisteblij

Column Knipoogje

Met de nieuwste corona-versoepelingen van het kabinet trekt een golf van grote blij over het land. Het geeft lucht, want me mogen weer een beetje meer. Ik schrijf ‘een beetje’, want het oude normaal is nog ver weg. Ach, ik zou toch zo graag weer eens door musea willen struinen, maar ja: mag niet van Hugo. En iedereen willen knuffelen, maar ja: mag niet van mevrouw Bosmans.

Toen de gemeente Leusden vorig jaar opriep om de plaatselijke middenstand te steunen, hebben wij het thuis op een afhaal- en bezorgvreten gezet. Ruim vier kilo was mijn offer om de horecaondernemer in het zadel te houden. Daar viel op den duur niet tegenaan te wandelen, want de ommetjes hebben nauwelijks effect op de weegschaal.

En nu we ook (voorzichtig) weer op reis mogen, zou ik het allerliefst de dames van VakantieXperts een boeking onder de riem steken en Michel en Daphne van The Travel Company aan het werk zetten. Tanzania of Griekenland, Cuba of Bali? Uiteraard niet voor mezelf, maar om de middenstanders door de crisis te helpen. Zij hebben hun Hamershof-kantoren de afgelopen maanden al dertig keer afgestoft en de loper uitgerold voor trappelende klanten. Tickets klaar, reizen maar!

Mevrouw Bosmans en ik hebben bos, zee en een beetje comfort op het zuinige bucketlijstje van 2021 staan

Hoezeer ik het onze Leusdense reisgidsen ook gun, ik sla deze zomervakantie nog even over. Ik heb op dit moment namelijk genoeg lucht in mijn eigen biotoop en verkies het binnenlands avontuur boven een urenlange luchtvaart. Mevrouw Bosmans en ik hebben bos, zee en een beetje comfort op het zuinige bucketlijstje van 2021 staan; dat komt vast wel goed. Bovendien moet ik voor mijn wekelijkse krantenkrabbel inspiratie halen uit eigen dorp en streek, dus wellicht dat we ons nog laten verleiden tot twee nachtjes bij B&B De Lorem of De Roskam. En dan die oude kerk bekijken, het Snorrenhoefpad verkennen, het Vilderskerkhof ontdekken, op de fiets naar de kaasboerderij en even naar de stad. De stad? Ja, Amersfoort. BIJ LEUSDEN!

De versoepelde reisregels hebben op mij dus geen betrekking, maar wel op mijn kinderen. Met name dochterlief heeft zich het afgelopen jaar behoorlijk gekluisterd gevoeld als student. Ze had het bruisend nachtleven van Deventer willen ontdekken, maar in plaats daarvan werden braaf colleges gevolgd via de thuiscomputer, keurig vakken gevuld bij Kruidvat en zag ze in het weekend, onder het genot van krattenbier, enkele vrienden.

Nu ze in afwachting is van een nieuwe studiestart aan de Universiteit Utrecht, probeert onze jongste de flexibiliteit van de versoepelingen uit. Iedere centimeter die Mark en Hugo vrijgeven, wordt met beide handen aangegrepen. En dus wil de kleine meid op reis, liefst naar Griekenland, Cuba én Bali. Papa zegt: Help!

Het is jammer voor de reisbureaus, maar zou de reisbeperking voor 20-jarigen deze zomer misschien nog gehandhaafd kunnen blijven, Hugo?

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

advertentie
advertentie