Afbeelding
Ali van Vemde
Column

Kaktaks

Column Knipoogje

Zo’n 15 jaar geleden kwam Tibbe in ons leven; wat een feest. En natuurlijk wilden wij voor Tibbe de allerbeste baasjes zijn, dus aan speeltjes en lekkers geen gebrek. We maakten zelfs ruzie om het uitlaten. Nou, dat enthousiasme was na een paar dagen verdwenen, dus Tibbe wist al heel snel: ik moet bij die lange en bij die blonde zijn.

Uiteraard kende ik als brave Leusdenaar ook mijn burgerlijke belastingplicht en gevolglijk gaf ik bij de gemeente met blijdschap kennis van de komst van onze Maltezer op hoge poten. En we noemen hem Tibbe. Nog voordat ik thuis was, viel de eerste rekening al op de deurmat. Tibbe heeft na zijn hemelvaart vorig jaar een opvolger gekregen in Jochie, een gekruiste Tibetaanse shih tzu, die net zo lelijk is als lief. Even hoopten we met zijn onderbeet in aanmerking te komen voor een pgb-subsidie, maar de loketbediende in het Huis van Leusden had van dergelijke rugzakjes nooit gehoord.

Even hoopten we met zijn onderbeet in aanmerking te komen voor een pgb-subsidie

Kunnen we op basis van 18 centimeter schofthoogte dan misschien aanspraak maken op belastingkorting, vroeg ik hem. De vriendelijke ambtenaar schudde het hoofd. En zo rekenen we nu al zestien keer 80 euro af, want zo braaf is als de hond... Precies.

In het begin vertrouwde ik nog blind op de besteding van mijn bijdrage. Leusden steekt al die hondenpenningen vast in het onderhoud van de uitlaatplaatsen, zoals de poedelplek in het Lockhorsterbos. Jammer alleen dat wij geen poedel hebben. En alle poepjes die Tibbe dagelijks achterliet in de plantsoenen in onze buurt moesten natuurlijk ook opgeruimd worden. Ja, zo’n shitklus kost ook geld. Maar toen Leusden enkele jaren geleden ineens de baasjes verantwoordelijk maakte voor het ruimen van de poepjes én de hondenbelasting verhoogde, kreeg ik argwaan. Wie wordt hier nou aan het lijntje gehouden?

Toen de gemeente de baasjes verantwoordelijk maakte voor het ruimen van de poepjes én de hondenbelasting verhoogde, kreeg ik argwaan. Wie wordt hier nou aan het lijntje gehouden?

Het betalen van de hondenbelasting is de afgelopen jaren verworden tot een gewoonte, net als het innen door de gemeente. Een nogal vreemde gewoonte, erkende vorige week ook de Tweede Kamer. En dus wachten 1,9 miljoen hondenbezitters in ons land nu op de aanpassing van de Gemeentewet. Misschien dat Leusden die laatste inning in een gemeenschappelijk potje kan stoppen om te besteden aan een centrale speel- en knuffelweide voor alle honden, klein en groot.

En Jochie? Die schijt er nu ook lustig op los. Onwetend van de 60.000 handtekeningen onder het burgerpoepinitiatief en de ophef over zijn mestheffing gaat hij zijn neus achterna. Ha, daar is buurhond Rocky! Hij denkt: brokkie! Ja, dat baasje heeft altijd koekjes bij zich. Vooruit, nog één brokkie dan. Hap, slik en weg zijn de koekjes. Niet veel later worden twee Tibetaanse billetjes samengeknepen. Jochie móet weer! En uitgerekend náást het plantsoen, want dat bermgras is hem deze dagen twee kontjes (te) hoog. Oké Leusden, deze shitzooi neem ik voor mijn rekening.

Marco Bosmans,
bosmans@xmsnet.nl.

advertentie
advertentie