Afbeelding
Pixabay
Column

Alarm

Column Columns Peter Sneep

Ik vind het moeilijk om deze column te schrijven, want ik zou inbrekers op een idee kunnen brengen. Het zit zo. Tijdens mijn vele wandelingen door en rond Leusden kom ik op allerlei plekken. Een tijd geleden liep ik over het onverharde pad langs het Valleikanaal van de Horsterweg naar de Driftakkerweg. Rechts van mij het kanaal, links bedrijventerrein De Horst. Bij het laatste pand langs het pad ging het inbraakalarm af. Kan gebeuren.

Een tijdje later liep ik er weer, op een zondag, nu aan de overkant van het kanaal. Ik was mijn waarneming van de vorige keer al vergeten. Maar hoor nou! Het alarm ging weer af. Of nog steeds. En je zult het niet geloven, maar vorige week zondagmiddag was het weer raak. Ondanks het irritante hoge geloei van het alarm, zat er een man stoïcijns te vissen aan de oever van het kanaal. Ik zou er gek van worden als ik daar moest zitten.

Het deed me denken aan de tijd dat we nog in de Amersfoortse binnenstad woonden. We keken vanuit onze woonkamer uit op de ingang van parkeergarage Beestenmarkt. Eens in de zoveel tijd ging daar het alarm af en bleef dan urenlang loeien. Soms overdag maar ook ’s nachts. Buurtbewoners kwamen in actie en belden en mailden beheerder Q-Park bellen. Mails werden niet beantwoord en op het moeilijk te vinden telefoonnummer kreeg je de voicemail. Om gek van te worden.

Eens in de zoveel tijd ging daar het alarm af en bleef dan urenlang loeien. Soms overdag maar ook ’s nachts

Dat ging door totdat een heldhaftige buurman vertelde dat hij had ontdekt hoe je het alarm uit kon zetten. Gewapend met een hamer ging hij de parkeergarage in en een minuutje later was het…

stil!

De buurt haalde opgelucht adem.

Dat doet me dan weer denken aan een verhaal dat mijn Rotterdamse oom Piet zaliger op elk verjaardagsfeestje vertelde. Hij was er achter gekomen dat zijn gasmeter te langzaam liep, waardoor hij minder betaalde dan hij verbruikte. Eerlijk als hij was, belde hij het Gemeentelijk Energie Bedrijf (GEB) met de vraag of er iemand naar zijn meter kon komen kijken. Hij werd weggelachen door de man die hij aan de telefoon kreeg. ‘Dat kan niet, meneer. Onze meters zijn vele malen getest.’

Toen verzon oom Piet een list. Hij belde een paar weken later opnieuw en zei tegen de man aan de andere kant van de lijn: ‘U hoeft niet meer te komen, hoor. De meter loopt helemaal niet meer.’ Nog diezelfde dag stond er een autootje van het energiebedrijf voor de deur bij het huis van mijn oom en tante aan de Tidemanstraat. De monteurs waren enigszins beledigd dat de gasmeter nog wel liep. Maar ze gaven toe dat hij te langzaam liep.

Zou iemand al de politie hebben gebeld om te melden dat er op De Horst al weken een alarm afgaat? Of zullen we bellen met de boodschap dat de politie niet meer hoeft te komen, omdat inbrekers het pand al helemaal hebben leeggehaald?

Peter Sneep, pjsneep@gmail.com.

advertentie