Afbeelding
Alfonso Caputo
Column

Beeldig

Column Knipoogje

Mijn column over de opening van het ‘zogenaamde’ VVV-kantoor Leusden Natuurlijk! bleef vorige week niet onbeantwoord. Ik ontving daags na het verschijnen een persoonlijke uitnodiging van initiator Peter van Breugel, maar moest helaas bedanken. Mevrouw Bosmans en ik genoten van een dagje Harderwijk.

Het was niet de enige reactie in mijn mailbox. Verschillende gemeentegenoten herkenden zich namelijk in het beschreven trapgevaar op ’t Erf, pal voor het Huis van Leusden en onze nieuwe informatiewinkel. Ook zij behoorden tot de gevallenen of hadden gezien hoe anderen na een misstap met hun snufferd in een konijnhok van Pets Place belandden. Of erger nog: met een kwetsuur in de ambulance.

Het is wonderlijk hoe Leusden grossiert in mini-musea

De gemeenschappelijke verklaring lijkt te liggen in het grijze lijnenspel op dit plein. De lange traptreden gaan, met name in de ogen van ouderen, blindelings over in het tegelpatroon dat de stratenmakers zo keurig hebben aangehouden. En aangezien je op dit ruimtelijke plein eerder om je heen dan naar beneden kijkt, is een treetje snel gemist. Zou het trouwens toeval zijn dat juist voetgangers op de winkelpleinen ’t Erf en De Biezenkamp uit hun doppen moeten kijken? Ik laat de kwestie aan de verantwoordelijk wethouder.

De opening van Leusden Natuurlijk! moest ik aan mij voorbij laten gaan, de opening van een nieuwe tentoonstelling in het Museum voor Hedendaagse Beeldende Kunst pakte ik een dag later gelukkig wel mee. Het is wonderlijk hoe Leusden grossiert in mini-musea. De museumbunker aan de Langesteeg mag inmiddels bekend heten en het Peugeot Historisch Museum in Achterveld nog altijd vrij onbekend, de nijvere etalagedwang van de stichting La Casa Holandesa – Terra dell’ Arte is een bijzondere.

Je verwacht het niet, maar moeder en zoon beheren in hun museum (annex huis) zo’n duizend werken van een paar honderd kunstenaars

Enigszins verstopt in een Eurowoning aan de Dalmatië houden Margareth Degeling en Manuel Azaro geregeld open huis voor kunstmakers en kunstkijkers. Je verwacht het niet, maar moeder en zoon beheren in hun museum (annex huis) zo’n duizend werken van een paar honderd kunstenaars. Op dit moment hebben ze Alfonso Caputo te gast. De Italiaan exposeert wereldwijd en laat zich deze zomer van zijn multidisciplinaire kant zien in de etalagewoning in Leusden.

Terwijl de kunstenaar zijn geëxposeerde levensverhalen zondag bij de opening nader verklaarde aan het kleine publiek, liet ik me door ‘conservator’ Azaro wegwijs maken. Caputo zou blijk hebben willen geven van zijn perceptie op het universele leven van de mens. Hm.. Ik ben dol op Italianen, maar dat is vooral omdat ze vorm weten te geven. De tekst en uitleg gingen derhalve mijn ene oor in en andere oor uit. De werken daarentegen wisten me wel te pakken. Prachtig hoe Caputo dromen wist te vangen en fotografie met digitalisering kan combineren. Het was mijn kortste museumbezoek ooit, maar zeer boeiend. Waar? In Leusden Natuurlijk!

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

advertentie