Afbeelding
Mariska van de Vliert
Column

Gevallenen

Column Knipoogje

Nee, geen woonboulevard, tuincentrum of pretpark voor mij op Tweede Paasdag. En ook aan het zoeken naar eieren heb ik een broertje dood. Ik vind ze liever blindelings bij mijn vaste supermarkt, tussen de boter en de kaas.

Ik schik me in deze periode liever naar de Goede Week, al is het maar om mijn ‘verloren’ geloof weer een beetje tot leven te wekken. Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen; ze zetten me aan het denken en bieden inspiratie. En dus liet ik de Matthäus Masterclass van passionist Herman Zondag in het AFAS-theater niet aan mij voorbijgaan, telde ik mijn stappen en zegeningen tijdens ochtendwandelingen, haalde ik asperges in Limburg met mijn smakenpartner Raimond en dekte ik de tafel voor de naaste Bosmensen. Ja, ik zag dat het goed was.
Niet iedereen genoot een Goede Week. Zo overleden Wim Smink, de oprichter van het bekendste familiebedrijf in deze regio, en Ruth van Dijk, de juf die mij boom, roos en vis leerde schrijven. En er was het drama-Barneveld. De vogelgriep wierp, juist nu, een zwarte deken over onze kippenburen.

Feesten kunnen ze, die katholieken: een dag niet gevierd, is een dag niet geleefd. Amen

Pasen gepasseerd maken wij ons op voor het Hoogfeest van de Goddelijke Barmhartigheid – ja, dat bestaat echt. Ik heb het voor de zekerheid even nagevraagd bij pastor Rutgers van de Lucasparochie, maar veel katholieken sluiten de paasweek komende zondag af met het paasoctaaf. Feesten kunnen ze, die katholieken: een dag niet gevierd, is een dag niet geleefd. Amen.

Alle respect voor de christelijke paascyclus, ik laat het Gloria deze week even aan mij voorbijgaan. Er is weer werk aan de winkel, namelijk. Zaterdag wordt op ‘t Erf het nieuwe VVV-kantoor geopend. Herstel: de toerismewinkel Leusden Natuurlijk! (Niet te verwarren met Lokaal Belangrijk!) VVV mag de nieuwe winkel niet heten, want het eigenwijze Leusden doet het op zijn eigen wijze. Raar eigenlijk, dat we hier verstoppertje spelen voor dolende toeristen, die meer informatie willen over de streek. Zij zoeken dat bekende VVV-logo, dat al sinds 1885 bestaat. Ik mag toch hopen dat die blauwe vlag zaterdag als eerste wordt gehesen.

En dat ze een verbanddoos in de winkel hebben! ’t Erf is immers niet bepaald een visitekaartje voor het ‘natuurlijke’ Leusden. Op wat struikgewas en een paar palmbomen bij Jeroens Paviljoen na, bestaat dit plein vooral uit vijftig tinten grijs. Ook de traptreden voor het Huis van Leusden en de nieuwe toerismewinkel gaan op in dit kleurpatroon, met vele valpartijen als gevolg. Vooruit, er is inmiddels een gele streep langs de slecht zichtbare treden getrokken om wandelaars, boodschappers, en dolende toeristen te attenderen, maar dat is amper afdoende.

Hoe dan ook, nu de zon het toeristisch seizoen heeft geopend, hoop ik dat vele toeristen voor Leusden zullen vallen. En anders hoop ik op de wederopstanding, barmhartig als ik ben.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

advertentie