(Archieffoto 2018).
(Archieffoto 2018). FotoVanDenderen
Column

Stuurluitjes

Column Knipoogje

‘Dan doe je het toch lekker zelf!’ Uw reactie op deze column is zo voorspelbaar, dat ik er maar meteen een openingszin van heb gemaakt. Dat scheelt u weer een mailtje.

De vrijwilligersoproep van burgemeester Bouwmeester, vorige week, was voor mij aanleiding een krabbel te wijden aan de Oranje Vereniging Leusden. Onze eerste burger zoekt namelijk medeburgers, die handjes willen toesteken bij feest- en troostzaken. Hij is bang dat het voortbestaan van de club in gevaar komt, nu het huidige vrijwilligerscollectief het stokje wil doorgeven. Tja, en als de koek op is, valt er op 27 april weinig te happen.

De wanhoop heeft me verrast. Na twee coronajaren met veel afgelastingen had ik verwacht dat de oranje brigade stond te stuiteren om in april weer eens uit te pakken met een klinkende aubade en gezellige kleedjesmarkt, zeker na de hoopvolle persconferentie van gisteravond. Het tegendeel is waar: voorzitter Scheffer en penningmeester Bos houden de toko draaiende met een handjevol welwillenden.

Ik kan me alleen niet voorstellen dat we de oranjevereniging in deze ‘welvarende’ gemeente met ruim 30.000 inwoners een stille dood laten sterven

Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets dan respect voor het grote aantal vrijwilligers in Leusden, bij welke club of vereniging dan ook. Zij vormen in mijn ogen de smeerolie voor de samenleving. Ik kan me alleen niet voorstellen dat we de oranjevereniging in deze ‘welvarende’ gemeente met ruim 30.000 inwoners een stille dood laten sterven. Juist in een tijd dat de behoefte aan gezelligheid en ontmoeting zo groot is, hebben we verbinders nodig. Dat is de OVL ten voeten uit, al tientallen jaren.

Ik weet het, Zijne Majesteit heeft de laatste tijd aan populariteit verloren en een reveille en aubade zijn nou niet bepaald de hipste elementen op deze feestdag, maar juist daarom laat Bouwmeester ruimte in zijn uitnodiging. ‘De OVL staat open voor nieuwe, onderscheidende ideeën,’ zo schrijft hij. Scheffer en Bos kennende, is de koffie al gezet en staat de flipover al klaar voor een brainstorm – kom maar op!

Een obstakelrace in Stoutenburg? Een open podium in Achterveld? Een proeftocht door het buitengebied met oranjebitter tot slot? En zullen we dan meteen die kleedjesmarkt verplaatsen naar Leusden-Zuid? De wijk Hamersveld heeft met twee kringloopwinkels immers al voldoende rotzooi, terwijl straten als de Koningin Emmalaan, Prins Bernhardlaan en Prinses Alexialaan minstens een glimp van oranje verdienen.

Om u extra aan te moedigen, haal ik Koningsdag 2019 nog even aan. Leusden won de Oranjequiz in Amersfoort, onder toeziend oog van de koninklijke familie. We zijn het dus aan onze stand verplicht om de vlag op 27 april niet halfstok te laten bungelen.
Waarom ik niet lekker zelf? Eh.. Alleen als Gerolf ook meedoet. Het verhaal gaat namelijk dat de burgemeester een foto van koningin Máxima in Leusden op zijn nachtkastje heeft staan. Hoe oranjegezind wil je het hebben? Hoezee!

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

advertentie