Afbeelding
Pixabay
Column Knipoogje

Kerstboodschap

28 december 2022 om 11:17 Column Knipoogje

Een paar kilo zwaarder en een paar euro armer, vind ik het altijd prettig om tussen kerst en nieuwjaar even adem te halen. Even pas op de plaats te maken. De hectiek die december heet gaat mij namelijk niet in de koude kleren zitten. 

Ik weet niet hoe het u de afgelopen weken verging, maar het einde van het jaar doet altijd een intens beroep op innemen en uitgeven en dan doel ik niet uitsluitend op kilo’s en euro’s. Dit zijn namelijk ook de dagen waarop je wilt (uit)delen. Na het vullen van schoentjes en zakken wachten sokken immers. En wat niet in de sok past, leggen we onder de boom. Er moeten kaarten worden geschreven en uitnodigingen verstuurd, lijstjes worden gemaakt en recepten verzameld. Wel of geen boom dit jaar en hoe zit het met de opblaassneeuwpop en tuinsfeerverlichting nu de energierekening een piek bereikt?
Ondertussen klinkt dat stemmetje ergens achter in mijn hoofd: doe maar gewoon, maak je niet druk. Ik weet het wel, er moet ook gewoon gewerkt, gestofzuigd en gewassen worden, want december is ook maar gewoon een maand.

Prettige kerstdagen hoeven niet perse de aller-allerprettigste kerstdagen te zijn. Tevredenheid is namelijk al heel prettig

Het is die druk van de perfecte feestdagen, ingegeven door kerstengelen als Mariah Carey op Sky en Robert ten Brink op RTL, die eigenlijk amper nog op te brengen valt. Wat dat betreft zouden de 294 kerstfilms die mijn televisie de afgelopen week in de aanbieding had, voorafgegaan moeten worden door een waarschuwing: ‘de nu volgende beelden kunnen als schokkend ervaren worden’. Die sprookjes zijn té zoet, namelijk. The most wonderful time?!
Nee, veel meer genoot ik de afgelopen weken van de kleine boodschap die de grootgrutters verstopt hadden tussen de utopische kerstromantiek. Inderdaad, uw en mijn supermarkt hadden even geen beschuit of rollade aan te bieden, maar een verhaal te vertellen.

Zo wist Plus een gebroken gezin (en fotolijstje) weer te lijmen, liet Albert Heijn de kleine Robin zien in een psychedelische trip – paddenstoelen in de Bonus? – en toonde Lidl aan dat zelfs Drenten de homofobie voorbij zijn. Ach, het is een flauwe analyse, want ik heb in alle eerlijkheid gesmuld van de kleine speelfilms, waarin ook dit jaar weer veel tijd en geld in is geïnvesteerd. De winnaar? Jumbo dankzij steracteur Frank Lammers en zangeres Sia Furler, en Aldi vanwege de ultieme zelfspot.

Meer dus dan de boodschappen gaat het deze Vierde Kerstdag om de boodschap. Prettige kerstdagen hoeven niet perse de aller-allerprettigste kerstdagen te zijn. Tevredenheid is namelijk al heel prettig. Die bewustwording zet mij op dit moment in ieder geval even stil, ook omdat ik weet dat het nieuwe jaar mij niet gelukkiger kan maken dan ik dit jaar al was. Ik wens u hetzelfde geluk toe en anders moet u mij maar even mailen. Ik heb namelijk nog wel een kerstpakket en warme knuffel over voor de (on)gelukkige.
Laten we samen delen in 2023.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie