Afbeelding
Pixabay
Column: Knipoogje

Gemeenschap

14 december 2022 om 11:08 Column Knipoogje

Reinier van den Berg, Grieta Spannenburg, Marco Verhoef; ze doen hun werk, maar ik zou het op prijs stellen als zij ook een beetje rekening houden met de koukleumen onder ons. Het lijkt wel of de vrolijke weerkundigen er genoegen in scheppen de vorstwaarden over ons uit te storten. Ik zie plaatjes van schaatsers, hoor verhalen over ijskrabben en kan alleen maar denken: nog 75 dagen tot maart. Ja, want in maart begint de lente, in maart gaat deze kleumer weer leven.

Die Van den Berg zou trouwens beter moeten weten. Hij leerde het vak immers van John Bernard, de Leusdenaar die in mijn encyclopedie van grote meesters is opgenomen als één der weergoden. In zijn weersverwachting zat altijd een woordje van empathie voor de lijders in barre tijden, of het nou koude winters of hete zomers waren. Het kleumvolk, ondergetekende incluis, voelde zich begrepen door de weerman, al was het maar door een hoopvol weerwoord in zijn winterpraatje.
Bij mijn weten geniet onze beroemde dorpeling een rustige ouwe dag in zijn Eurowoning, want ik heb na zijn pensionering in 2002 geen verhuiskaartje ontvangen. Het is hem van harte gegund.

Via de Facebook-club Leusdenaren voor Leusdenaren begreep ik onlangs ook dat Rozendaal in het verleden wel vaker – ahum – alternatieve warmtebronnen wist te vinden

Misschien is het aan de weergod te danken dat deze wijk Rozendaal een diepere connectie voelt met de elementen. De Eurowoningen zijn door Den Haag namelijk aangewezen als proeftuin voor een bijzonder klimaatproject. Er komen miljoenen euro’s naar Leusden om Rozendaal van het aardgas te halen. Sterker nog, de energietransitie is al in volle gang! Buurtbewoners hebben zich verenigd om de verduurzaming middels isolatie, zonnepanelen en warmtepompen met een beetje subsidie collectief door te voeren. De meest voortvarende bewoners plukken daar deze koude week al warme vruchten van, zo heb ik begrepen.

Via de Facebook-club Leusdenaren voor Leusdenaren begreep ik onlangs ook dat Rozendaal in het verleden wel vaker – ahum – alternatieve warmtebronnen wist te vinden. Groepslid Iep F. doet onderzoek naar swingerfeesten in deze wijk. Er gaan namelijk wilde verhalen rond over een grabbelton met huissleutels, opdat de goede buur iets meer voor je zou kunnen betekenen, zeg maar. De oproep trok mijn aandacht. Ehh.. Als dorpscolumnist, uiteraard.
Toeval of niet, maar een paar dagen later werd de roddel min of meer bevestigd met de toevoeging dat er ook wel eens naar sleutels werd gedoken in het buurtzwembad. En ik weet van een wijkbewoner die trouwde met haar overbuurman, maar dat zou los staan van die ‘sleutels der naastenliefde’. Een topkoppel, trouwens.

Hoe dan ook, ik ben benieuwd naar de onderzoeksresultaten van Iep F. Ondertussen roep ik mijn buurtbewoners op hun sleutel door mijn brievenbus te gooien. In het kader van collectief en aangenaam nut trotseren we zo samen de barre winter.
Moet ik alleen deze krant even verstoppen voor mevrouw Bosmans…

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie