Afbeelding
Joop Touw / BDU
Column

Gespot

7 september 2022 om 11:39 Column Knipoogje

Mijn wandelmaatje Geert had via de loterij twee museumtickets gewonnen. Of ik zin had. Het werd een dagje Openluchtmuseum in Arnhem, niet in de minste plaats omdat we ook daar, in een museaal decor, de nodige stappen konden bijtellen. Onze huisartsen zullen trots op ons zijn, want we kwamen samen tot iets meer dan 14.000. U begrijpt: dat moest gevierd worden, maar dat hoeft de dokter natuurlijk niet te weten.

De Leusder Krant is geen Arnhemse Koerier, dus ik zal het verslag kort houden en in de volgende alinea snel terugkeren naar mijn lokale biotoop. Het OLM herinnerde mij op geen enkele manier aan een van mijn eerste schoolreisjes. Van dat dagtochtje zijn mij vooral de boerderijen, mandvlechters en kantklossers bijgebleven. Gaaaap. Niet iets waar een 10-jarige opgewonden van wordt. Maar in de afgelopen jaren zijn we op de een of andere manier meer naar elkaar toegegroeid, het museum en ik. Zo dient het OLM tegenwoordig een bredere doelgroep en is dat jochie 44 jaar ouder geworden.

Maar in de afgelopen jaren zijn we op de een of andere manier meer naar elkaar toegegroeid, het museum en ik

Geert en ik stapten dan ook over een intrigerend pad langs sentimenten, herinneringen en andere nostalgie. Natuurlijk, die boerderijen zijn gebleven, maar de moderne techniek heeft de geschiedenis goed gedaan, al klinkt dat tegenstrijdig. Ik zag jongetjes van tien en vrouwen van tachtig gevangen worden in de meest levendige geschiedenisles. Prachtig! Leg dat boek dus maar even weg en zet de computer maar even uit, want in Arnhem komt het Nederlands erfgoed tot leven.

Tot zover deze culturele sluikreclame, terug naar Leusden. Hoewel… Ik wil u een ontmoeting tijdens deze dag niet onthouden. Mijn stapvriend en ik spotten op het terras van Herberg de Hanekamp namelijk Getty Kaspers. Getty wie? Getty, de zangeres van wijlen Teach-In! Geert is nog altijd groot Ding-a-dong-fan en zette direct het refrein in, tot schaamte van ondergetekende. Sterker nog, hij trok de stoute wandelschoenen aan en waagde zelfs een vriendelijk fotoverzoek. Oeps.

De songfestivalwinnaar liet zich lachend en gearmd met de voor haar onbekende spotter door uw verlegen columnist vastleggen. Niks geen sterallures, louter vriendelijkheid. Of Getty deel uitmaakt van de museumcollectie, durfde ik niet te vragen.

Nu wel naar Leusden, naar Oudshoorn Bloemen in De Hamershof. ‘Bent u niet van de columns in de krant?’, vraagt de verkoopster. ‘Klopt,’ fluister ik quasi-verlegen, om er ad-rem aan toe te voegen: ‘Maar niet verder vertellen, hoor.’ De verkoopster is minstens zo vriendelijk als de zangeres en even ontwapenend als de festival-fan, maar wat maakt toch dat ongemak in mij? Is het aandacht? Gezien worden? Maar ik heb als brave krantenschrijver niets te verbergen. Of het moet dat gebakje zijn op de verjaardag van Geert, zaterdag. Sorry, dok. Die calorieën stap ik er volgende week wel weer af.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie