Afbeelding
Pixabay
Column

Vakantievlucht

6 juli 2022 om 11:19 Column Knipoogje

De climax van de zomer is daar. Het werk is gedaan, applaus voor de musical van groep 8 en terwijl moeder zich het hoofd breekt over teveel kleding in te weinig koffers, checkt vader nog even de tickets. Schat, waar is mijn paspoort?!

Het clichébeeld van de vakantiestart is voor ons ‘Bosmensen’ al lang niet meer aan de orde, maar ik kan me nog prima inleven in de hyper-stresspraktijken in jonge gezinnen. Waarom wilden we ook alweer drie weken naar Spanje? Precies! Nee, dan Huize Bosmans. Hier is van een zonnesteek of tropenkoorts geen sprake. Het werk gaat nog even voort – ja, zelfs Knipoogjes mogen niet gemist worden – en pas wanneer de avondzon haar stralen op ons terras werpt, schakelt het bioritme naar standje tranquilo.

Voor dochterlief maak ik een uitzondering. Haar eerste jaar Psychologie aan de UU werd met vlag en een klein wimpeltje afgesloten, dus zij schikt zich nog altijd een beetje naar het schoolrooster van weleer. Ik schrijf nadrukkelijk ‘een beetje’, want de psycholoog in spé ontfermt zich buiten studietijd ook over uw shampoo, neusspray en Patty Brard-rompertjes. Inderdaad, die vrouw achter de Kruidvat-kassa is de knappe dochter van die knappe krantenschrijver. Ook tijdens uw zomervakantie!

Het is niet aan mij om in dit kolommetje langs de lokale kantlijn wereldzaken te bespreken, maar aan de andere kant: de wereld raakt ook Leusden

Vakantiekrachten, ze zijn goud waard in deze tijd. Het personeelstekort is, met ruim 400.000 vacatures, nog nooit zo groot geweest in Nederland. Agenten en machinisten, verpleegkundigen en obers; ze worden node gemist. En alsof dat nog niet genoeg is, hangen er andere donkere wolken boven onze hoofden. Stikstof, woningbouw, klimaat, oorlog, energie, enzovoort. Om over de structurele en voortdurende armoede en hongersnood in verre wereldlanden nog maar te zwijgen.

Het is niet aan mij om in dit kolommetje langs de lokale kantlijn wereldzaken te bespreken, maar aan de andere kant: de wereld raakt ook Leusden. Bovengenoemde zaken hebben, links- of rechtsom, direct betrekking op uw en mijn leven. Die boze boer is ook mijn boer en die boze huisarts is ook mijn huisarts, als u begrijpt wat ik bedoel.

Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat de zomervakantie voor u reden is de koffer te pakken en te vluchten. Krant dicht, radio uit, offline. Even geen wereld aan uw hoofd, maar gewoon een glas Sangria aan het zwembad. Zelfs Kamerleden zien in de Binnenhof-barbecue en het reces een kans om even te ontsnappen, zoals ook Leusdense raadsleden hun zaakjes nu overdragen aan een soort participizza-achterwacht. Deze zoenofferwerkgroep gaat het coalitie-ijzer smeden nu het heet is. Succes, wij zijn weg!

Op die momenten is het fijn te weten dat er knappe studenten achterblijven met een scherpe geest en voldoende paracetamol binnen handbereik. Net als haar huishoudende moeder en schrijvende vader. Op ons kunt u deze zomer rekenen! Fijne vakantie.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie