Het lekkende water stroomt langs de muren in de toiletruimte van Fort33.
Het lekkende water stroomt langs de muren in de toiletruimte van Fort33. Daan Bleuel
Column Knipoogje

Onraad

18 januari 2023 om 11:17 Column

Juist wanneer bij Scouting Nederland dozen en koffers worden gepakt om te verhuizen naar Zeewolde, heeft Leusden twee verkenners nodig. Nul op rekest dus, bij de padvinderij aan de Larikslaan. Maar gelukkig: hopman Bouwmeester is voor geen kleintje vervaard en heeft in Wilma de Boer en Bert Blase waardige helpers van buiten gevonden. Aan hen de taak de coalitiecrisis uit het bestuurlijk slob te trekken en de burgemeester aan (nieuwe) adjudanten te helpen.

Voor een analyse van het zwartepieten – mag dat eigenlijk nog?! – en politieke spelbederf moet u deze week niet bij mij zijn. Op andere pagina’s en de website vindt u voldoende duiding, immers. Nee, ik zou de klierende welpen in de raad liever met een draai om de oren tot de orde roepen. Een dergelijke crisis over een beetje tegenwind, niet te verwarren met tegen windmolens, is de regenbooggemeente Leusden onwaardig. Foei! Hier past voor enkelen dan ook de cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ of wat relatietherapie. Daarin had ik persoonlijk graag Albertine van Vliet, oud-burgemeester van Amersfoort, naar voren geschoven. Zij weet van wanten, heeft een neus voor (on)raadsleden en mag graag corrigerend tikken. En nu is het afgelopen!

Een dergelijke crisis over een beetje tegenwind, niet te verwarren met tegen windmolens, is de regenbooggemeente Leusden onwaardig. Foei!

Ik wens Blase en De Boer een vruchtbare verkenningstocht en zal de schoorsteen van het Huis van Leusden nauwlettend in de gaten houden. Ondertussen trekt een andere vesting in de gemeente mijn aandacht: FORT33. Ik heb dit altijd al een onverklaarbaar bewoond centrum gevonden, maar nu is het ook nog eens onbewoonbaar verklaard. Dat verdriet het bestuur, maar uw columnist is er niet rouwig om. Alle reden namelijk om slopers op te trommelen.

Ik zie een parallel bovendien. Op de plek van het foeilelijke paarse gemeentehuis verrees vijf jaar geleden het Huis van Leusden. Als we datzelfde nou eens doen met die zwarte puist aan de rand van de dorpskern? En we noemen het ‘nieuwe fort’ Huis VOOR Leusden.

Met alle respect voor demissionair cultuurwethouder Kolkman heb ik alvast een bierviltje vol gekrabbeld met mogelijke huisgenoten. Zo kunnen we hier straks Theater de Tuin en de bowlingbanen van De Korf onderbrengen. Zij worden immers met uitzetting bedreigd omwille van woningbouw. Er kan ruimte worden gemaakt voor een galerie en filmzaal, want daarvoor biedt De Tuin een lastig toneel. Door de muziekschool te verhuizen komt er ruimte voor woningbouw aan de Eikenlaan, ook handig. Verder heeft Opera Leusden inspiratieruimte nodig, net als de vele kunstenaars in ons dorp. En uiteraard kan dan meteen een solide en duurzaam poppodium worden getimmerd voor de jeugd van tegenwoordig.

Even optellen en aftrekken: 3500 vierkante meter, twee etages, 3,7 miljoen euro en als ik beheerder mag zijn, maak ik direct een ballenbak voor jengelende politici. Ik doe het voor Leusden. Geen dank.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie