Afbeelding
Pixabay

Column Marco Bosmans: ‘Het college heeft 45.000 euro over voor een plannetje om de raadszaal aan te pakken’

7 juni 2023 om 11:13 Column Knipoogje

Knipoogje: Graaskaas

Het was niet Martijn of Tijl die mij vorige week van mijn stoel liet vallen. Nee, het was Stan, de bekendste interieurarchitect van Leusden. Of eigenlijk het college van B&W, want dat heeft 45.000 euro over voor een plannetje om de raadszaal aan te pakken. Ktsjing!

U leest het goed: daar zit nog geen stuiver bij voor een rolletje behang of potje verf. Nee, dit is slechts een ‘voorschot’ voor een digitale presentatie met duidend kladblok of zoiets. En ik maar denken dat RTL’s huisstripper Bob Sikkes de cliënten van klusmaatjes Martijn en Tijl voortdurend het vel over de oren trekt. Niets blijkt minder waar, want de tv-verbouwingen leveren dankzij lange reclameblokken veel op voor weinig. Dat zij – en wij als kijkers – in de laatste zes minuten van de shows een visgraatvloer, stalen deur en een groot kookeiland kunnen verwachten, is bij de sponsorprijs inbegrepen. 

Die opties zal het projectteam in Leusden achterwege laten. De raadszaal en belendende vergaderkamers moeten vooral opgewaardeerd worden. Zo is de installatie ietwat gedateerd, maar dat schaar ik simpelweg onder afschrijving. Het interieur daarentegen is van dato 2018. Hadden ze daar toen niet wat langer over kunnen nadenken of inspiratie kunnen halen bij de 341 andere gemeenten in ons land? Bovendien loopt het allemaal op rolletjes (lees: wieltjes) in de grote zaal; de tafels, stoelen én beeldschermen. Veel flexibeler krijg je een vergaderzaal niet. Of is die 45.000 euro vooral bedoeld om ‘herkenning van Leusden’ op te roepen, zoals in de taakbeschrijving voor het planteam beschreven staat? 

Een blik op het speelse schaapgrut in de wei maakt hongerig, al mocht ik dat van mevrouw Bosmans niet schrijven

Ik laat de binnenboel aan team-Stan en richt me graag nog even op de buitenboel. De meteorologische zomer is immers een feit, met flink wat zon en wat wolken. Het nodigt uit. Niet alleen voor een terrasje, ook voor een ommegang. Dit zijn heerlijke dagen om de boodschappen van het land te halen. Zo plukte ik afgelopen weekend sla en tapte ik melk in Stoutenburg. Op de bio-boerderij van de familie Van Oosterom hebben ze niet alleen een lekkere winkel voor voorbijgangers, je kunt er ook wekelijks een tas laten vullen. En even verderop, bij de familie Overgoor, staan een melk- en ijsmachine. Inderdaad, van eigen koe. Een blik op het speelse schaapgrut in de wei maakt hongerig, al mocht ik dat van mevrouw Bosmans niet schrijven.

Op de terugweg nog even kaas gehaald. Graskaas, want we zitten midden in het seizoen. Als ik de kaasboer mag geloven, krijgt ook dit gele goud vanaf volgend jaar zijn eigen vlaggetjesdag. Geheel terecht, want wat moeten we als de politiek het grazen straks staakt? Daarom: Lang leve graaskaas!

Trouwens, er staat nog een schuur leeg aan de Stoutenburgerlaan. 45.000 euro voor een creatieve back-to-basic-architect, herkenbaar voor Leusden en je krijgt er een kookweiland bij. Stan? Bob?

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie