Afbeelding
Pixabay

Column Marco Bosmans: ‘Groenhouten is een wijk met veel sociale huur, maar dat socialisme is ver te zoeken’

10 mei 2023 om 11:26 Column Knipoogje

[Knipoogje: Zienswijze

Zien en gezien worden. Het thema komt geregeld aan de orde in huize Bosmans, temeer nu in ons jongste Bosmens een veelbelovend psycholoog schuil gaat. Alleen psychopathologie blijkt een lastig vak. Sinds dochterlief echter 24 uur gevolgd werd door dertig Talpa-camera’s voor SBS’ Lang Leve de Liefde houdt zij het gezien worden voor gezien. Zij ziet nu liever zelf.

Het is gek misschien, maar het lijkt wel of de lente ieder jaar ogen opent. Zo vraagt de traditie om in april lintjes te prikken en in mei de oorlog te herdenken. Die eer verdienen ze, vrijwilligers én gevallenen. Toen ik vorige week dan ook langs deze kantlijn twintig centimeter ‘stilte’ offerde, vielen prompt bijzondere getuigenissen en herinneringen in mijn mailbox. Zo wilde Ria een ode brengen aan oom Jans en tante Klazien, die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog veel voor haar betekent hebben. En Evelien liet me weten dat op het kerkhof in Leusden ook slachtoffers van de laatste oorlogsdagen begraven liggen.

Hij ziet me altijd, met zijn donkere, glinsterende ogen. En steevast die lach, zijn thuisloze situatie ten spijt

Ik heb deze en andere berichten bewaard en kom er volgend jaar graag op terug in deze krant, want het is fijn dat deze mensen zich postuum nog altijd gezien weten.

Los van de kalendertradities in april en mei ontstaan er in deze tijd van het jaar ook altijd weer initiatieven om elkaar te ontmoeten. Renée, Ron, Ina en Therry wisten bijvoorbeeld mijn brievenbus te vinden met de aankondiging van een wijkvereniging. Groenhouten mist cohesie en in dat kader nodigt dit kwartet wijkbewoners uit om samen te eten, samen te knutselen, samen te klussen en samen te… zijn. Een prachtig initiatief, want juist in deze tijd van individualisme en polarisatie raken we elkaar een beetje kwijt. Ja, ook in Leusden. Groenhouten is nota bene een krachtwijk met veel sociale huur, maar dat socialisme is de laatste jaren ver te zoeken.

Ook in De Hamershof word ik regelmatig gezien en gegroet. Ja, door gastvrije winkeliers uiteraard, uit op de klantenpoet, maar ook door die ene man op ’t Plein, die door weer en wind zijn straatkrantjes probeert te venten. Iedere zaterdag, wanneer ik mijn boodschappenkar de winkel induw, krijg ik van hem een ‘goedemorgen’ en bij het verlaten van de supermarkt klinkt ‘prettig weekend’. Hij ziet me altijd, met zijn donkere, glinsterende ogen. En steevast die lach, zijn thuisloze situatie ten spijt. Ja, ik zie hem ook, maar kon bij gebrek aan kleingeld, niet anders dan een kiespijnboerenlach terugwerpen. Stom, stom. Tot vorige week! Vijf euro haalde ik uit mijn zak, zodat ik hem eindelijk een krant kon afnemen en daarnaast een beetje rente kon aflossen voor mijn gewetensnood.

Zien en gezien worden is van belang, ook bij u in de buurt of in het winkelcentrum. Persoonlijk zie ik nu al uit naar zaterdag rokjesdag, maar dat is puur psychopathologisch gesproken met mijn knipoogjes.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie