Afbeelding
Daan Bleuel

Column Marco Bosmans: ‘De geketende burgemeester toonde zich een ware bouwmeester en ‘beroofde’ zijn onderdanen Lego-stenen’

3 mei 2023 om 11:28 Column Knipoogje

[Knipoogje: Doodstil

Wat een gezelligheid, Koningsdag in Leusden! Ik heb het een paar jaar moeten missen vanwege werkzaamheden, maar dit jaar liet ik de oranje tradities over me heenkomen. Letterlijk, want een tompouce is niet fatsoenlijk naar binnen te krijgen. Doekje, schat! Samen met mevrouw Bosmans zag ik eerst sfeervolle beelden van lieflijke prinsesjes en twistende koningsheupen uit Rotterdam en vervolgens genoten wij de Leusder festiviteiten. Gierende gitaren, krokante kibbeling en de meukkleedjes in de centrumlanen. En ja hoor, wie kondigde ik vorige week aan als opperscheumer? Precies. De geketende burgemeester toonde zich een ware bouwmeester en ‘beroofde’ zijn jongste onderdanen van tweedehands Lego-stenen. Hup, met een volle tas naar huis.
Dank aan de vele Oranje-vrijwilligers voor het feest dat in deze krant zo beeldend is vastgelegd.

En daar stopte het feest niet. De afgelopen dagen mocht ik voor mijn werk namelijk een paar dagen in het mooiste attractiepark van de wereld verblijven; Europa-Park in Duitsland. Het waren met recht feestdagen, die onder het lentezonnetje zwierend en zwaaiend gevuld werden. En met de nodige maaltijden, want dat was de missie van mijn opdrachtgever. Ik kan u melden: missie volbracht.

Maar wat valt er verder te knipogen als je op 3 mei Duitsland verlaat en stuit op herinneringen aan een donker verleden. Ik zag vanmiddag bloemen op het Sovjet Ereveld en ik hoorde een tikkende klok op Rusthof. Morgen, de vierde mei. Dan verstomt het feestgedruis en zijn we weer even stil om te denken en te voelen. In die twee minuten past ook dankbaarheid, want zij die vochten en vielen offerden zich voor ons. Voor ons zorgeloze en vrije bestaan, met hier en daar een feestdag.
Morgen niet. Morgen is voor hen. Daarom: 2 minuten stilte in 20 centimeter wit.
.
.
.
.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
En mijn verdiensten voor deze column gaan dit keer rechtstreeks naar Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie