Jong en minder jong druk met natuuronderzoek in de eigen wijk.
Jong en minder jong druk met natuuronderzoek in de eigen wijk. Eigen foto

Dertig bewoners meten zelf de impact van natuur in Maanwijk

3 april 2023 om 16:42 Duurzaamheid

LEUSDEN Dertig Leusdenaren gingen op zaterdag 1 april aan de slag als ‘buurtwetenschapper’ in Maanwijk. Samen met onderzoekers van Earthwatch en vrijwilligers van De Groene Belevenis deden ze op zeventien plekken bodemmetingen. 

Van de redactie

Die data worden gebruikt om te onderzoeken hoe een nieuwbouwwijk kan bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor mens, dier en milieu. 

Groener en duurzamer

Maanwijk is groener en duurzamer ontwikkeld dan een gemiddelde nieuwbouwwijk. Veel van onze wilde planten en dieren hebben het niet makkelijk. Zeker niet in de stad. Maar als je alle tuinen en groenzônes in de buurt bij elkaar optelt, krijg je een natuurpark in de wijk. Goed voor vogels, bodemdieren en insecten. 

Én voor de buurt, want die profiteert van de effecten als verkoeling op warme dagen en betere waterinfiltratie van de bodem. Samen met projectontwikkelaar Heijmans, gemeente Leusden, De Groene Belevenis en een ontwerpbureau hebben de (destijds toekomstige) bewoners van Maanwijk in 2021 een inrichtingsplan gemaakt voor de gemeenschappelijke tuinen en zônes. Dat bestond uit verschillende type bomen en hagen, waterbeplanting en watergangen voor betere waterkwaliteit en voorzieningen voor insecten, egels en vogels zoals nestkasten en groene daken op bergingen en schuren.


Secuur testjes uitvoeren.  - Eigen foto

Naturehood

Het idee van Naturehood is dat buurtbewoners de effecten van natuur in de wijk meten door middel van ‘bugerwetenschap’. Dat betekent dat iedereen kan helpen data te verzamelen aan de hand van eenvoudige methodes. Het feit dat ondanks de regen zaterdag 30 mensen deelnamen, waaronder veel gezinnen met kinderen, geeft aan dat dit leeft! Met hulp van een eenvoudige meetkit en speciale app verzamelden zij gegevens over bodemsoort, aantallen regenwormen en hoe snel het regenwater wegstroomt. 

Via een infographic worden de inzichten op een later moment gedeeld met de bewoners en betrokken partijen. Zo leren buurtbewoners over de stand van de natuur in hun wijk en worden tegelijk data verzameld die gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek.

Samenwerking

Maanwijk is de eerste Naturehood wijk in Nederland, het resultaat van samenwerking van Heijmans, Earthwatch Europe, De Groene Belevenis en de gemeente Leusden.

Hoe zit het met de bodemkwaliteit?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie