Op het dak van MFC Antares in Leusden-Zuid komen nog eens 260 zonnepanelen.
Op het dak van MFC Antares in Leusden-Zuid komen nog eens 260 zonnepanelen. Like van der Ham – van Hulten

Zonnepanelen op het dak van sportzaal Antares

30 mei 2020 om 09:48 Natuur en milieu

LEUSDEN Het dak van de sportzaal in multifunctioneel centrum ‘Antares’ in Leusden-Zuid wordt belegd met zonnepanelen. Met de operatie is een investering van 135.000,= euro gemoeid. Een flink deel van de kosten wordt gedekt door subsidies.

door Daan Bleuel

Volgens het college is het dak van sporthal Antares ‘zeer geschikt’ voor het plaatsen van zonnepanelen. Bovendien verwacht de gemeente dat de investering in 7,5 jaar zal kunnen worden terugverdiend. Dat is ruimschoots binnen de voorwaarden die de gemeente op dat punt aan investeringen in duurzaamheid stelt. Daarin wordt een termijn van 15 jaar als maximale terugverdientijd genomen. 

TERUGVERDIENEN Het gaat hierbij alleen om het terugverdienen van de investering in de zonnepanelen. Voordat alle kosten die moeten worden gemaakt (zoals het maken van de elektrotechnische installatie) zijn terugverdiend, zijn we ongeveer 11 jaar verder. Toch noemt het college de investering ‘financieel verantwoord’. 

,,Het dak van sporthal Antares is één van de laatste gemeentelijke accommodaties met een dak van enige omvang waarop vrij eenvoudig zonnepanelen zijn aan te brengen’’, schrijft het college in een voorstel aan de gemeenteraad. Op een deel van het dak van het MFC in Leusden-Zuid liggen al zonnepanelen. Die heeft de Woningstichting Leusden daar aangebracht. 

20 HUISHOUDENS Op het dak van de sporthal kunnen 260 zonnepanelen worden gelegd. De hoeveelheid energie die daarmee kan worden opgewekt, is vergelijkbaar met het jaarverbruik aan elektriciteit van zo’n 20 huishoudens. In de praktijk kan met de opgewekte energie worden voorzien in het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van de sportzaal zelf. 

De sportzaal is sinds 2018 eigendom van de gemeente. De zonnepanelen blijven ook na de plaatsing van de gemeente. De plaatsing van de zonnepanelen heeft wel als consequentie dat de huidige dakbedekking (grotendeels) gaat verdwijnen. Het dak is begroeid met sedum (een vetplantje) en mos. Zo’n dak heeft invloed op de isolatie van het pand. Zo geeft het extra isolatie in de winter en heeft het een koelend effect in de zomermaanden. Het college zegt te bezien of een deel van de sedumdak gespaard kan blijven. 

SUBSIDIE Het plan gaat 135.000,= euro kosten. Het college denkt echter dat de gemeente met succes een beroep kan doen op subsidieregelingen, waarmee 50.000,= euro kan worden gedekt. Dan is het wel zaak om de installatie voor begin augustus in gebruik te nemen. Met andere woorden, de zonnepanelen dienen op korte termijn te worden geplaatst. ,,De installateur kan deze datum nog realiseren als we op korte termijn opdracht verstrekken’’, zet het college de gemeenteraad onder druk. Anders moet er een beroep gedaan worden op een nieuwe subsidieregeling. ,,En die is minder gunstig’’, laat het college de raad weten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie