(Archieffoto ter illustratie).
(Archieffoto ter illustratie). Pixabay

Leusden temporiseert plannen voor zonnevelden

28 september 2021 om 11:12 Natuur en milieu Regionale energiestrategie

LEUSDEN Voor de komende twee jaar wil de gemeente Leusden ruimte bieden aan circa 20 hectare zonne-energie in het buitengebied. Eerder zocht de gemeente nog naar ruimte voor 100 hectare tot aan 2030. ,,Deze pas op de plaats is de uitkomst van de online consultatie van dit voorjaar en gesprekken met verschillende belangengroepen”, schrijft de gemeente. 

,,Hieruit wordt duidelijk dat er grote behoefte is om te temporiseren en onder meer te kijken naar alternatieven en naar de effecten, alvorens meer weilanden en akkers beschikbaar te stellen.”

Uit gesprekken met belangengroepen en het online onderzoek komt duidelijk naar voren dat er zorgen zijn over de effecten van zonnevelden

De gemeente wil nu een ‘uitnodigingskader’ opstellen waarin gezocht wordt naar aanzienlijk minder hectare zonnevelden en over twee jaar bekijken wat de volgende stap moet zijn. Wethouder Van der Vegte: ,,Uit gesprekken met belangengroepen en het online onderzoek van afgelopen voorjaar komt duidelijk naar voren dat er zorgen zijn over de effecten van zonnevelden op ons buitengebied en mooie natuur. Aan die zorgen willen we niet voorbijgaan. Daarmee zeggen we niet dat onze ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn vervalt, maar wel dat we nu alleen ruimte willen bieden voor een voorzichtige eerste stap.” Een ander belangrijk argument voor de gemeente om de ambitie meer te faseren, is een overvol stroomnet. 

,,We zien gelukkig dat steeds meer inwoners en bedrijven zonnepanelen op daken leggen. En vinden het belangrijk dat er voldoende ruimte is én blijft om zon op het dak aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk”, stelt Van der Vegte. ,,Iedereen kan thuis een bijdrage leveren. Isoleren zorgt voor minder energieverbruik, waardoor we minder duurzame energie hoeven op te wekken. Ons energieloket IkWilWatt staat klaar om Leusdenaren van advies te voorzien.”

De raad neemt in december een besluit over het opwekken van duurzame energie in de gemeente. Inwoners zijn uitgenodigd om hun mening hierover te geven. Dit kan op de volgende manieren op de inloopbijeenkomst in De Korf (5 oktober) of De Roskam (7 oktober). Aanmelden is wenselijk.
Online reageren kan vanaf 6 oktober op de website www.leusdenzonenwind.nl.

In de week van 6 tot en met 16 oktober staat de gemeente in de winkelcentra om reacties op te halen.

Speciaal voor Leusdense jongeren: een livesessie in Fort33 op 14 oktober. Aanmelding verplicht.

Op 4 oktober verzorgt de Leusder Krant samen met de gemeente een debatavond over het klimaat met speciale gast: weerman en klimaatdeskundige Reinier van den Berg. Aanmelden via www.leusden.nl/klimaatdebat.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie