Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht dat er in 2023 en 2024 minder woningen opgeleverd gaan worden.
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht dat er in 2023 en 2024 minder woningen opgeleverd gaan worden. Sander van Snippenberg

Hoogste aantal nieuwbouwwoningen in tien jaar tijd: hoeveel in onze gemeente?

31 januari 2023 om 15:30 Nieuwbouw

LEUSDEN Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen was vorig jaar het hoogst in tien jaar tijd. Met name in Amsterdam en in Zuid-Holland nam het aantal nieuwe woningen absoluut gezien sterk in aantal toe, meldt het CBS dinsdag. Maar het aantal komt nog niet in de buurt van het door het kabinet nagestreefde doel van 100.000 nieuwe woningen per jaar.

In totaal kwamen er vorig jaar ruim 74.000 nieuwbouwwoningen bij in Nederland. Daarmee steeg de voorraad woningen in Nederland met 0,9 procent. De Nederlandse woningvoorraad kwam volgens het CBS in 2022 uit op ongeveer 8,1 miljoen woningen. In Amersfoort kwamen er 679 nieuwbouwwoningen bij vorig jaar en daarmee groeide de huizenvoorraad met 1 procent. In absolute aantallen het meeste in de regio, maar bijvoorbeeld Leusden (+287 woningen, 2,2 procent), Woudenberg (+162, 3,0 procent) en Nijkerk (+334 woningen, 1,9 procent) groeide de voorraad procentueel veel meer.  

(Artikel gaat verder onder de infographic).


GROEIERS Absoluut gezien werden vorig jaar de meeste nieuwbouwwoningen opgeleverd in Amsterdam. Maar kijken we naar de groei van de woningvoorraad, dan vallen hele andere gemeenten op. Zo groeide de totale woningvoorraad op Vlieland vorig jaar met 7 procent door nieuwbouwwoningen. Ook Ameland (plus 3,5 procent) telde een flinke plus, net als Eemsdelta, Waddinxveen en Woudenberg. 

In slechts drie gemeenten (Krimpen aan den IJssel, Leiderdorp en Mook en Middelaar) werd vorig jaar geen enkele nieuwbouwwoning opgeleverd. Per provincie bekeken kwamen er vorig jaar in Zuid-Holland de meeste nieuwbouwwoningen bij. Maar gekeken naar de totale bijdrage aan de woningvoorraad, werd er met name in Flevoland relatief veel gebouwd. In deze grafiek vind je de cijfers per provincie terug

MINDER OPLEVERINGEN Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) meldde vorige week nog te verwachten dat er in 2023 en 2024 minder woningen opgeleverd gaan worden. Waarschijnlijk zal het om zo’n 70.000 per jaar gaan. Dat komt onder meer door de gestegen kosten voor bouwmaterialen en hogere rentes. Ook speelt een tekort aan geschikte bouwlocaties mee, net als een tekort aan ambtenaren om bouwvergunningsaanvragen te behandelen.

Deze verwachte daling is slecht nieuws voor minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Om het woningtekort op te lossen wil hij dat er jaarlijks 100.000 nieuwe woningen in Nederland bij komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie