CDA-fractievoorzitter Bas van Os, hier tijdens de ondertekening van het coalitie-akkoord (tweede van rechts), geeft in een ingezonden brief zijn visie op de bestuurscrisis.
CDA-fractievoorzitter Bas van Os, hier tijdens de ondertekening van het coalitie-akkoord (tweede van rechts), geeft in een ingezonden brief zijn visie op de bestuurscrisis. Daan Bleuel
ingezonden

‘Overvallen door bestuurscrisis’

21 december 2022 om 17:15 Opinie

,,Het CDA is volledig overvallen door de bestuurscrisis die de VVD in de laatste raadsvergadering veroorzaakt heeft. Ook tijdens intensief contact met de VVD in aanloop naar de raadsvergadering werden we bewust niet geïnformeerd.”

,,We zijn ook geschrokken van de harde uitspraken van de VVD in haar persconferentie en radio-interview. Natuurlijk delen wij de frustraties over het gebrek aan voortgang op het actieplan voor de energietransitie en de afhandeling van het dossier Emelaarseweg. Maar als CDA-fractie waren vooral bezig met ‘wat wel kan’ en niet met het plannen van een overval op onze partners. Denk aan het vervolgonderzoek naar windmolens langs de A28, het aanpakken van de wooncrisis, een veilig fietspad langs de Postweg, en het overeind houden van de Octopus en Fort 33.”

LEUSDENSE MAAT ,,En ook zonder de VVD kregen we meerderheden om de meerbadenkaart te steunen en een motie in te dienen om de ‘tijdelijke’ opvang van asielzoekers structureel te verbeteren en op Leusdense maat.”

,,De situatie in Leusden is lastig. Dat was al zo na de verkiezingen maar nu is het nog erger geworden. De burgemeester maakt een eerste inventarisatie en deze brief is een ingekorte versie van onze reactie daarop. Op dit moment onderzoekt Lokaal Belangrijk of een andere partij de plek in wil nemen van de VVD. Tegelijkertijd heeft GL/PvdA het initiatief genomen voor een alternatieve coalitie.”

CONSTRUCTIEF ,,Als CDA werken we aan beide initiatieven constructief mee. Maar we willen wel dat uiterlijk 12 januari in een openbaar debat duidelijk wordt hoe het verder moet met Leusden. En daarbij hebben we drie uitgangspunten. Als eerste: respect voor de kiezers. De grote meerderheid van de Leusdense bevolking ziet de noodzaak van de energietransitie en wil dat we de groene ruimte tussen Leusden, Achterveld en Stoutenburg beschermen. Wij willen werken op basis van dat draagvlak. Wij willen onderzoeken of een meerderheid van de bevolking bereid is om windturbines aan de A28 ter hoogte van het defensieterrein te plaatsen, mits deze veilig zijn voordieren en mensen.”

,,Ten tweede: respect voor alle partijen. De VVD wil een coalitie zonder Lokaal Belangrijk. Wij willen niemand uitsluiten: Lokaal Belangrijk niet en ook de VVD niet. We willen ook geen dichtgetimmerd coalitieakkoord. Alle partijen moeten met open oren en een open mind kunnen bijdragen aan de beste oplossingen. En tot slot: vertrouwen in je coalitiepartners. We willen een coalitie waarin partijen elkaar kunnen vertrouwen dat ze problemen concreet op tafel leggen en elkaar de kans geven die gezamenlijk op te lossen.”

Bas van Os, Fractievoorzitter CDA

Lees hier de officiële reactie van het CDA op de bestuurscrisis. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie