Afbeelding
Foto door RDNE Stock project via Pexels

Factoring geeft je vrijheid om te ondernemen

14 februari 2024 om 10:29 Partnercontent

Als ondernemer wil je je eigenlijk alleen maar bezighouden met je business. Producten maken of verkopen, opdrachten goed uitvoeren. Daar ligt je passie en daarom ben je ooit voor jezelf begonnen. Maar helaas zijn er opdrachtgevers en klanten die niet aan hun betalingsverplichting voldoen. Dit kan de verstandhouding flink onder druk zetten. Debiteuren komen vaak met allerlei plausibele redenen waarom ze niet of nog niet kunnen betalen. En jij als opdrachtgever wilt daar best begrip voor tonen. Maar eigenlijk heb je het openstaande bedrag gewoon hard nodig om te kunnen ondernemen of om simpelweg in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

Het innen van je facturen uitbesteden

Je kunt de betaling van facturen uitbesteden aan een factoringbedrijf. Zij nemen de factuur over en maken het bedrag direct aan je over. De klant betaalt vervolgens de factuur aan het factoringbedrijf. Voor deze service betaal je een vergoeding die rond de 10 tot 15% van het factuurbedrag ligt. Dat lijkt veel, maar je kunt wel direct over het bedrag beschikken. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om de opdracht te financieren zoals voor de aankoop van materialen of het betalen van je personeel. Je kunt de fee voor de factoring natuurlijk ook geheel of gedeeltelijk verwerken in je offerteprijs.

Andere mogelijkheden voor debiteurenfinanciering

Een veel gebruikte manier om debiteuren en voorraden te financieren is de rekening courant. Dit is een kredietfaciliteit die je bij een bank kunt afsluiten. Op basis van de omzet en vaak met inventaris, bedrijfspand en andere activa als onderpand wordt een kredietlimiet vastgesteld. Je kunt geld van deze rekening opnemen tot de limiet. Daarna moet er eerst weer betaald worden vanaf de rekening van het bedrijf om eventueel opnieuw een opname te kunnen doen. Het nadeel is dat de bank veel zekerheden vraagt en dat je een financiële buffer moet hebben. Daarnaast kan de bank een rekening courant per dag opzeggen en het openstaande saldo opeisen. Factoring heeft dus wel wat voordelen ten opzichte van een rekening courant.

Geen risico als de klant niet betaalt

Zodra de factoring maatschappij jouw factuur heeft betaald ligt het risico van niet of niet tijdige betaling door de debiteur niet langer bij jou. Het factoring bedrijf zal indien nodig incassomaatregelen nemen. Uiteraard zal een factuur niet worden voorgefinancierd als er twijfels zijn over de liquiditeit van de klant. Zeker bij een groot orderbedrag wordt eerst een onderzoek ingesteld. Op die manier verkleint de factoring maatschappij het risico dat het geld uiteindelijk niet binnenkomt. Soms wordt bij een hoger risico een hogere fee berekend aan jou als ondernemer om de factuur te kunnen verkopen. Je kunt er ook voor kiezen om niet al je facturen te laten betalen via factoring maar bijvoorbeeld alleen facturen van een nieuwe opdrachtgever of rekeningen met een minimum factuurbedrag. Voor lagere facturen of facturen waarvan je zeker bent dat de klant zal betalen hoef je dan ook geen fee af te dragen. Dit wordt American Factoring genoemd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie