Afbeelding
Foto door Thirdman via Pexels

Steeds meer mensen ZZP’er in Nederland

17 april 2023 om 15:16 Partnercontent

Steeds meer mensen kiezen ervoor om als zzp’er aan de slag te gaan. Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren sterk gestegen en deze trend lijkt zich voort te zetten. Het zelfstandig ondernemerschap biedt tal van voordelen, zoals meer flexibiliteit, vrijheid en controle over het eigen werk en inkomen. Maar het brengt ook uitdagingen en risico’s met zich mee, zoals onzekerheid over toekomstige opdrachten en inkomsten, het ontbreken van sociale zekerheid en extra administratieve verantwoordelijkheden. Niet voor niets is een goede voorbereiding dus van essentieel belang. Denk daarom goed na over zaken zoals het doen van de boekhouding, het investeren in materialen en wellicht ook eventuele opdrachtgevers die ervoor zorgen dat je direct een inkomen hebt. Hoe dit allemaal werkt en waar je rekening mee moet houden, vertellen we je in dit artikel.

De boekhouding in combinatie met facturatie software

Eén van de belangrijkste verantwoordelijkheden van zzp’ers is het bijhouden van een goede boekhouding. Dit kan voor sommigen een tijdrovende en lastige taak lijken, maar tegenwoordig is het gelukkig steeds makkelijker geworden om dit zelf te doen. Veel boekhoudpakketten zijn voorzien van facturatie software, waardoor alles direct in de boekhouding wordt verwerkt. Hierdoor kan een groot deel van de administratieve taken worden geautomatiseerd, waardoor zzp’ers tijd en kosten kunnen besparen. Ook zijn er verschillende online tools en apps beschikbaar die het makkelijker maken om de boekhouding bij te houden en facturen te versturen. Het is wel belangrijk om te beseffen dat een goede boekhouding niet alleen nodig is voor het bijhouden van de financiële situatie, maar ook voor het voldoen aan de wettelijke verplichtingen en het kunnen maken van goede zakelijke beslissingen. Het kan daarom verstandig zijn om als zzp’er ook kennis te hebben van de basisprincipes van boekhouden en financiën, of om hiervoor een boekhouder of accountant in te schakelen.

Je verzekering tegen arbeidsongeschiktheid

Als zzp’er heb je natuurlijk geen werkgever die voor jou verzekeringen afsluit, waardoor je zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van de juiste verzekeringen. Een belangrijke verzekering voor zzp’ers is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Deze verzekering biedt financiële zekerheid bij ziekte of een ongeval, aangezien zzp’ers geen recht hebben op een ziektewetuitkering vanuit de overheid. Het is belangrijk om te beseffen dat de premie voor een AOV relatief hoog kan zijn, maar dat het risico op inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid ook groot is. Naast een AOV kunnen zzp’ers ook kiezen voor andere verzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandverzekering. Deze verzekeringen bieden bescherming tegen mogelijke financiële schade als gevolg van aansprakelijkheid of juridische geschillen. Het is verstandig om goed te kijken welke verzekeringen passen bij jouw specifieke situatie als zzp’er en om te overwegen of je hierbij hulp nodig hebt van een adviseur of specialist.

Mindere periodes opvangen

Wanneer je als zzp’er werkt, dan kan het soms zijn dat het even wat minder is. Om er dan voor te zorgen dat je deze periode kunt overbruggen, is een noodpotje van essentieel belang. Stel dat je wasmachine stuk gaat, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een nieuwe wasmachine met wasmachine abonnement of er natuurlijk gewoon één kopen. Heb je geen noodfonds, dan kan dit voor extra stress zorgen, waardoor de kans op extra inkomstenderving groter wordt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie