Afbeelding
Foto Markus Winkler via Unsplash

Op zoek naar een kwaliteitshaag voor je tuin? Dit zijn de populairste soorten haagplanten

1 november 2021 om 11:22 Partnercontent

Ben je de gelukkige bezitter van een nieuwbouwwoning en wil jij je tuin gaan inrichten of wil je een bestaande tuin herinrichten? Hagen geven structuur aan je tuin en dienen tevens als natuurlijke afscheiding. Maar wat zijn nu de populairste soorten haagplanten en waar kun je die het beste aanschaffen? Dit zijn populairste haagplanten op een rij (in willekeurige volgorde):

De jasmijnhaag

Echt in opkomst is momenteel de Toscaanse jasmijnhaag. De Toscaanse jasmijn heeft prachtige smalle, donkergroene bladeren en is een wintergroene klimplant. De kleine witte, stervormige en licht geurende bloemetjes steken tijdens de bloeiperiode mooi af tegen de bladeren. Doordat deze haag ook in de winter zijn bladeren houdt, biedt deze haag je ook gedurende de winter alle privacy. Deze haagplant is uitermate geschikt om door een hekwerk van gaas heen te laten groeien.

De laurierhaag

Een wat klassiekere haag maar nog steeds enorm gewild is een laurierhaag, een wintergroene haag met glanzend blad die de bewoners veel privacy biedt. Het is bovendien een snelgroeiende haag die heel het jaar door aangeplant kan worden (mits in pot gekweekt) en snel dichtgroeit. Wanneer je een hogere haag van laurier (hoogte twee tot drie meter) wilt aanplanten, kun je het beste de Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia aanplanten. Deze heeft wat grotere, eironde bladeren. Het is een wat robuustere soort dan de Portugese laurier, de Prunus laurocerasus ‘Caucasica die kleinere, spitse donkergroene bladeren heeft en meer geschikt is om als lagere haag aan te planten.

De beukenhaag

Een beukenhaag is een bladverliezende haagplant. Deze haag heeft met zijn glanzende blad een prachtige uitstraling en staan geweldig bij een landelijke tuin. Een beukenhaag laat zich perfect combineren met anderen (lei-)bomen en struiken. Het blad is mooi glanzend en een beukenhaag is in drie variaties verkrijgbaar. Een groene variant, een rode variant en een gemengde variant. De keuze is aan jou. Houd er rekening mee dat een beukenhaag niet van natte voeten houdt. De term “bladverliezend” dekt de lading hier niet helemaal omdat een beukenhaag zijn dorre bladeren tot eind april vasthoud. Daardoor heb je toch nog voldoende privacy. Al met al een hele afwisselende haag.

Let op, verwar een beukenhaag niet met een haagbeuk. De latijnse naam voor beukenhaag is Fagus Sylvatica (groen) of Fagus Sylvatica Atropurpurea (rood).

De taxushaag

Een ijzersterke, wintergroene en goed in vorm te snoeien haag is de taxushaag. Taxus Baccata is langzaam groeiend en heeft donkergroene naaldjes en vormt kleine rode (giftige) besjes. Op latere leeftijd of als grote haag aangeplant, vormt de taxus een mooie wand in de tuin en een prachtige achtergrond voor onder andere bloeiende borders. Het herstellend vermogen na snoei van een taxus is ongekend. Hoe diep je een taxus ook terugsnoeit, taxus groeit weer aan. Taxus heeft de voorkeur voor goed gedraineerde grond.

De haag van olijfwilg

Een olijfwilg heeft prachtig blad. Dit blad is aan bovenzijde grijsgroen en aan de onderzijde grijswit. Omdat deze sterke haagplant matig winterhard is, kan een olijfwilg tijdens strenge winters soms zijn prachtige bladeren verliezen. In het voorjaar verschijnen er dan gewoon weer nieuwe bladeren. De olijfwilg oftewel Elaeagnus Ebbingei verdraagt snoeien zeer goed. Wanneer je de olijfwilg niet snoeit, verschijnen er in de nazomer kleine, onopvallende maar geurende witte bloempjes. Woon je vlakbij de kust? Plant dan vooral deze haag aan, de olijfwilg is goed bestand tegen de zilte zeewind. Een olijfwilg kan ongeveer 300 centimeter hoog worden.

Een ligusterhaag

Een van de meest aangeplante haagplanten is Liguster oftewel Ligustrum Vulgare. Dat komt omdat Liguster een aantal zeer goede eigenschappen bezit. Allereerst is het een snelgroeiende haagplant, zonder dat die direct gaat woekeren. Verder is Liguster doorgaans wintergroen, met uitzondering van vrije strenge winters. Dan kan Liguster soms blad verliezen. Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’ is het best bestand tegen strenge winters. Verder gedijt liguster uitstekend in ons klimaat. door de natuurlijke vormgroei en de charmante witte, sterk geurende bloemetjes die in juli aan de haag verschijnen, past een ligusterhaag in vrijwel elk tuinontwerp.

Woon je in de buurt van of aan een drukke weg of in een grote stad? Kies dan voor een ligusterhaag. Die kan prima tegen vervuilde omgevingslucht.

Deze haagplant kun je beter links laten liggen

De voorheen zo populaire buxushaag heeft enorm aan populariteit ingeboet. Dat heeft te maken met de kop opstekende buxusziektes en plagen zoals de buxusmot. De larven van deze mot zijn in staat een buxus(-haag) compleet leeg te vreten en bestrijden is niet altijd succesvol. Gelukkig zijn er veel alternatieven voor buxus verkrijgbaar (zie hierboven).

Haagplanten aanschaffen

Wanneer je op basis van bovenstaande suggesties een keuze maakt, volgt natuurlijk de aanschaf van de haagplanten. Kies voor kwaliteit en schaf je haagplanten bijvoorbeeld bij Haag-planten.nl aan. Alle geleverde haagplanten komen uit eigen kweek en worden tegen een aantrekkelijk lage prijs geleverd. Bovendien ontvang je op je aankoop drie maanden groeigarantie.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie