De toekomstplannen voor de locatie van De Korf gaan voorlopig even in de ijskast. Met 190.000 euro moet het sportcentrum de komende acht jaar overeind zien te blijven.
De toekomstplannen voor de locatie van De Korf gaan voorlopig even in de ijskast. Met 190.000 euro moet het sportcentrum de komende acht jaar overeind zien te blijven. Foto Rinus van Denderen

Toekomstplannen De Korf in de ijskast

10 juli 2020 om 16:14 Politiek

LEUSDEN Op initiatief van de fractie van ChristenUnie-SGP houdt de gemeente voorlopig nog even de hand op de knip als het om de toekomst van sportcentrum De Korf gaat. CU-SGP diende daarvoor een motie in tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota, afgelopen donderdag (9 juli) in de gemeenteraad.

door Daan Bleuel

De Korf is al geruime tijd onderwerp van gesprek. Wat moet er met de ‘oude’ sporthal, annex bowlingcentrum in het hart van de gemeente gebeuren, nu er op het Burgemeester Buiningpark een nieuwe sporthal kwam? Omdat het niet mogelijk bleek op korte termijn definitieve plannen te maken, ‘kocht’ de raad vorig jaar tijd om die beslissing op een later moment te kunnen nemen.

BUDGET Er kwam een budget van 190.000,= euro waarmee de bestaande accommodatie zodanig kan worden opgekalefaterd, dat de voorziening de komende acht jaar mee moet kunnen. Een deel van het beschikbaar gestelde geld wordt gebruikt om de ventilatie in het gebouw ‘corona-proof’ te maken. 

Onlangs kwam wethouder Patrick Kiel met een voorstel om een toekomstplan voor de locatie te maken. De plannenmakerij zou moeten worden uitbesteed aan een externe deskundige. De verwachting was dat met die exercitie ruim twee ton gemoeid zou zijn. 

NIET UITGEVEN De ChristenUnie stelde in een motie voor dat geld voorlopig even niet uit te geven. Dit met het oog op de hachelijke financiële positie waar de gemeente op af dreigt te koersen. Fractievoorzitter Karolien Pouwels kreeg voor haar initiatief steun van VVD, SP en GroenLinks-PvdA. Een meerderheid dus. 

Wethouder Kiel zei met de motie te kunnen leven. Omdat De Korf met het onderhoudsbudget de komende acht jaar vooruit moet kunnen, is de urgentie om nu al met het ontwikkelen van toekomstplannen wat hem betreft niet aanwezig. 

TERUGKOPEN Een voorstel van D66 om De Korf te verkopen aan de projectontwikkelaar met het beste plan, haalde het niet. Fractievoorzitter Albert Dragt wilde daarmee de snelheid in de plannenmakerij houden, zonder onverantwoord grote financiële risico’s voor de gemeente. ,,Het levert eerst geld op. Dat kun je gebruiken door later de sporthal (die onderdeel zal uitmaken van de nieuwe plannen) terug te kopen. Dan ben je wellicht iets meer kwijt, maar dat geld kun je tegen zeer gunstige voorwaarden lenen’’, meende Dragt. ,,En je krijgt er een eigentijdse sporthal voor terug, die voldoet aan alle eisen die we daaraan stellen.’’

Hoewel een deel van de raad niet ongevoelig was voor het idee, kreeg D66 gisteren geen steun van andere partijen. Het is niet uitgesloten dat de constructie die Dragt voorstelde in een later stadium toch weer serieus ter sprake komt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie