'Ondernemingen spreken af dat het hele weekend niet gemaild of ge-appt wordt.'
'Ondernemingen spreken af dat het hele weekend niet gemaild of ge-appt wordt.' Karolien Pouwels
Raadgever

‘Rust en ruimte voor iedereen!’

11 september 2021 om 09:28 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week Karolien Pouwels-Koopman, fractievoorzitter CU-SGP, over de winkelopenstelling op zondag en de noodzaak van even rust pakken.

,,Stemt een raadsmeerderheid op 30 september vóór, dan mogen de winkels in Leusden straks de hele zondag open. Als ze dat zelf willen (en kunnen) tenminste. Uiteraard gunnen wij ondernemers alle mogelijke ruimte, maar met de volledige zondagsopenstelling is de ChristenUnie-SGP niet gelukkig. Zes dagen kopen we lokaal maar één dag rust voor ons allemaal.”

VANAF 12.00 UUR ,,De huidige situatie buiten coronatijd is dat in Leusden alle winkels vanaf 12.00 uur zondag open. Maar ja, de teneur is toch dat het niet bestaat dat we een keer niet in de winkel terecht kunnen. Dus ligt er ook in onze gemeente een voorstel op tafel dat alle winkels de hele zondag open mogen.”

,,Dat blijkt lang niet voor alle winkeliers haalbaar. Momenteel zijn de Leusdense supermarkten open en een enkele winkel, maar dat is het dan wel. Als je al zes dagen per week in de winkel staat, wil je ook wel eens rust. Terecht.”

In het bedrijfsleven gaat het juist de andere kant op: ondernemingen die afspreken dat het hele weekend niet gemaild of ge-appt wordt

NIKS MOETEN ,,Als ChristenUnie-SGP zien we steeds weer bevestigd dat God de rustdag niet voor niets in de schepping heeft gelegd. We hoeven maar om ons heen te kijken om te zien dat ieder mens rust nodig heeft. Wat eigenlijk geweldig dat we niet altijd hoeven te werken, maar rust mogen nemen. Dat we ons dat in Nederland ook gewoon kunnen veroorloven. Mooi om dat dan ook collectief te plannen, zodat ontmoeting mogelijk wordt.”

BIJZONDER ,,Helder is dat in sommige beroepen op zondag gewerkt moet worden, noodzakelijk werk. Maar verder is het, zacht gezegd, een bijzondere ontwikkeling dat de winkels open mogen op zondagochtend. In het bedrijfsleven gaat het juist de andere kant op: ondernemingen die afspreken dat het hele weekend niet gemaild of ge-appt wordt. Bedrijven die goede afspraken maken, omdat ze inzien dat medewerkers adempauze verdienen. Of, andersom, organisaties die hun medewerkers op zondag extra betalen, omdat zo’n zondagse werkdag toch een bijzondere werkdag is.”

VRIJHEID ,,Je hoeft niet naar de winkel te gaan op zondag”, krijgen we als CU-SGP dan om de oren. Of er wordt gewapperd met enquêtes waaruit blijkt dat ‘de meerderheid’ voor openstelling op zondagochtend is. Dat zal. In de politiek leren we dat de meerderheid juist goed moet luisteren naar de minderheid. Die kon wel eens zeer zinvolle toevoegingen hebben. De minderheid die principieel niet naar de winkel gaat op zondag. De minderheid voor wie het gewoon niet haalbaar is om nog een dag de winkel open te hebben. De minderheid die in de nabijheid van de winkels woont en overlast ervaart van extra openingstijden.”

,,Wij hopen dat de meerderheid van de raad op 30 september daarom toch de winkels op zondagochtend gesloten laat. Zodat we, zij het slechts een paar uur per zondag, rekening houden met een minderheid. Voor een rust waar iedereen van profiteert.”

Karolien Pouwels-Koopman, fractievoorzitter ChristenUnie-SGP, karolien@cu-sgp.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie