De ploeg waarmee D66 de gemeenteraadsverkiezingen in gaat.
De ploeg waarmee D66 de gemeenteraadsverkiezingen in gaat. D66 Leusden

D66 komt met drastisch vernieuwde kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

LEUSDEN D66 gaat de verkiezingsperiode in met een compleet vernieuwde kandidatenlijst. Van de drie zittende raadsleden, Albert Dragt, Jan Mülder en Ank van Woerdekom, keert niemand op een verkiesbare positie op de lijst terug. Ook presenteerde de partij vandaag (maandag 17 januari) als eerste het verkiezingsprogramma. 

door Daan Bleuel

Dat Martijn Kraa de lijst zou gaan aanvoeren, was sinds deze zomer al bekend. Kennard Reinders, in het dagelijks leven student bestuurskunde, zorgt met zijn 21 jaar voor jong bloed in de partij. Hij bezet de tweede plaats op de lijst, achter Kraa. ,,Kennard wil zich graag inzetten voor een soepele energietransitie en sport’’, zegt de partij in een persbericht. Reinders is op dit moment voorzitter van zwemvereniging De Haaien.

FRACTIEVERTEGENWOORDIGER Nummer drie Quirine van Mourik volgt de lokale politiek al enige tijd van nabij. Zij was de afgelopen vier jaar fractievertegenwoordiger. Van Mourik is verder voorzitter van de werkgroep ‘Jeugdgemeenteraad’. 

Ook de nummer vier op de lijst van de Democraten kan met zijn 23 jaar als aanstormend talent worden beschouwd. Sam van Houtert studeert international business en management. Zijn aandachtsgebieden in de lokale politiek zijn financiën en veiligheid. 

TWINTIGERS Nummer vijf op de lijst is ondernemer Peter van Breugel die recent van zich liet horen als betrokkene bij de stichting Toerisme in Leusden. De nummer zes op de lijst (Kelly Suvaal) en nummer zeven (Hylke Boersen) zijn weer twintigers en respectievelijk afkomstig uit de zorg en het onderwijs. Fatma Eryilmaz brengt op de achtste plaats ervaring mee die zij opdeed als maatschappelijk werker en in dienst van de politie.

De huidige fractievoorzitter en voormalig wethouder Albert Dragt, Ank van Woerdekom en Jan Mülder (beiden nu actief als raadslid) staan wel op de lijst, maar op een onverkiesbare positie. Het drietal vervult de rol van lijstduwer. 

PROGRAMMA D66 kwam vandaag als eerste van de partijen die aan de verkiezingen gaan meedoen met het verkiezingsprogramma. Tijdens een digitale bijeenkomst zagen de leden van de afdeling he de voorzitter van de programmacommissie, Quirine van Mourik, het eerste exemplaar aan lijsttrekker Martijn Kraa overhandigde. 

Ook startte de partij inmiddels de campagne door her en der in het Leusdense straatbeeld spandoeken op te hangen met de leus ‘D66 lekker lokaal’. De partij noemt dat ‘een vette knipoog naar de nieuwe lokale partijen, maar met een serieuze boodschap. ,,D66 Leusden is net zo goed een lokale partij als alle andere’’, aldus de partij in een persbericht. 

‘VITAAL LEUSDEN’ In het programma, dat ‘Dynamisch en duurzaam Leusden’ is gaan heten, is veel aandacht voor jongerenhuisvesting, ondernemen, zorg, ouderenparticipatie en duurzaamheid. ,,Maar er wordt ook geïnvesteerd in een vitaal Leusden dat aantrekkelijk blijft om in te wonen, werken en recreëren’’, aldus D66.

advertentie