Afbeelding
Rinus van Denderen

Hoe stemde Leusden vier jaar geleden ook weer?

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

LEUSDEN Deze week vinden er in het leeuwendeel van de gemeenten raadsverkiezingen plaats. In aanloop naar de uitslagen van de verkiezingen vanavond een kleine terugblik op de uitslagen van vier jaar geleden. Welke partij werd destijds de grootste in Leusden en wat was het opkomstpercentage?

Op 21 maart 2018 werd er in 335 van de 380 gemeenten een nieuwe raad gekozen. Op de overige plekken werden er geen verkiezingen gehouden, omdat deze gemeenten te maken kregen met een herindeling. Zo’n 55 procent van de Nederlanders ging toen naar de stembus. Tijdens die gemeenteraadsverkiezingen werd in Leusden een opkomst geregistreerd van maar liefst 65,7 procent, flink hoger dus. De verkiezingsuitslag was als volgt: 1. CDA (22,9 procent); 2. VVD (20,7 procent) en 3. GroenLinks/PvdA (17,5 procent).

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer komen doorgaans de meeste stemmers opdagen: in 2021 ging het om 78,7 procent. De animo voor de laatste Europese Parlementsverkiezingen zat daar met 41,9 procent ver onder.

OPKOMST Onderzoekers van I&O Research constateren dat deze gemeenteraadsverkiezingen minder mensen van plan zijn te stemmen vergeleken met de vorige keer. In 2018 was 71 procent van de kiesgerechtigden een week van tevoren van plan om een stem uit te brengen en nu is dat slechts 64 procent. Hoewel deze cijfers de opkomst doorgaans niet precies voorspellen - die pakte de vorige keer uiteindelijk lager uit - lijkt dit erop te wijzen dat minder mensen zullen gaan stemmen. De onderzoekers vermoeden dat dit komt omdat de aandacht van de kiezers meer uitgaat naar de oorlog in Oekraïne. 


advertentie