Ellen van den Bos: 'Ik besef me dat heel veel mensen geen idee hebben en geen kosten willen of kunnen maken.'
Ellen van den Bos: 'Ik besef me dat heel veel mensen geen idee hebben en geen kosten willen of kunnen maken.' VVD Leusden
Raadgever

‘Geen tijd te verliezen, versnel de energietransitie!’

Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week de 53-jarige fractievertegenwoordiger van de VVD, Ellen van den Bos, over de energietransitie.

,,’Leusden, een ruime gemeente met prachtige bossen in Den Treek. Aan het Valleikanaal met de Liniedijk vol natuur en historie. Dorps, met de grote stad Amersfoort om de hoek.’ Dat is wat ik vol trots zeg als ze mij vragen waar ik woon. In het dagelijkse leven ben ik ondernemer, consultant voor bedrijven die in transitie zijn, met de mens centraal. Ik ben de verbindende factor en hou van de verschillende dynamieken binnen organisaties.”

GAAT OVER VEEL ,,De VVD is een landelijke partij met een lokaal programma, liberale uitgangspunten ook in je eigen woonplaats. De laatste jaren heeft de energietransitie mij geraakt. Net als velen met mij dacht ik dat het alleen over elektriciteit ging en dat de overheid maar met een oplossing moest komen. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat dit anders is. Het gaat over veel meer, zoals koelen, huishouden, transport, koken, productie, gebouwen, commercie, warmte, met als ultieme bron van energie de zon.”

De energie- en warmtetransitie is een veranderproces, geen oplossing. Het is de weg ernaartoe

,,Voor grootschalige opwek van elektriciteit is de RES, windmolens en zonnevelden, een opgave en afspraken in de regio. We hebben ook te maken met de warmtetransitie, waar we zelf veel aan kunnen doen. De landelijke opgave die hier ligt is 500.000 bestaande woningen van het gas af in 2030, dat zijn er driehonderd(!) per dag. We moeten aan de slag en gebruik maken van de kennis die er is in het bedrijfsleven en niet als gemeente alles zelf uitvinden, maar wel begrijpen. We hebben vakmensen nodig en daar ontbreekt het aan. Maar ook kinderen enthousiasmeren voor de energietransitie en techniek dat is in mijn ogen een belangrijk vertrekpunt.”

TEGELS UIT DE TUIN ,,Om te verduurzamen kan je denken aan individuele oplossingen met bijvoorbeeld een warmtepomp of aan collectieve oplossingen, warmte tot in je meterkast, waar geen aanpassingen aan je woning voor nodig zijn en waarbij gebruik gemaakt wordt van diverse technieken. Denk bijvoorbeeld aan aquathermie, restwarmte, geothermie en alle innovaties die nog gaan komen en dat je later kan inkoppelen.”

,,Ik besef me dat heel veel mensen geen idee hebben en geen kosten willen of kunnen maken. Daar hebben we als gemeente wel een voortrekkersrol in en ik zal me daar dan ook hard voor maken waar ik kan en vooral stimuleren op snelheid. De energie- en warmtetransitie is een veranderproces, geen oplossing. Het is wel de weg ernaartoe. Voor de VVD was ik aanwezig op de Klimaattop, waar ik inspiratie heb opgedaan voor initiatieven waar de gemeente ook aan kan bijdragen. Innovatie, vrijheid van ondernemerschap en eigen verantwoordelijkheid is in deze een belangrijk uitgangspunt. Begin eens met een tegel uit je tuin te halen! Door bij ons zelf te beginnen en lef te tonen kunnen we een belangrijke bijdrage leveren om de klimaatcrisis terug te dringen.”

Ellen van den Bos, ellenvandenbosvvd@gmail.com.

advertentie
advertentie