'Betaalbaar wonen krijg je niet door steeds meer huizen te bouwen waar steeds minder mensen in wonen.'
'Betaalbaar wonen krijg je niet door steeds meer huizen te bouwen waar steeds minder mensen in wonen.' Frits van Breda
Raadgever

Nieuwe prioriteiten volgens CDA-kandidaatraadslid Bas van Os

29 januari 2022 om 13:00 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander (kandidaat)raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week CDA-raadslid Bas van Os over nieuwe prioriteiten in de politiek.

,,In 2018 mocht ik als informateur helpen om de coalitie van CDA, VVD en GL-PvdA te smeden: ‘sociaal, duurzaam en solide’. Er gaapte een gat in de zorg, ook financieel. Dat had ook goed met CU-SGP aangepakt kunnen worden, want die hadden daar hele goede ideeën voor. Maar uiteindelijk werd het GL-PvdA, omdat CDA en VVD beseften dat die impuls nodig was om echte stappen te zetten met de energietransitie. We wilden op tempo mee met de landelijke ontwikkelingen, zodat we tijdig de juiste oplossingen voor Leusdenaren zouden vinden. Dat is goed gelukt, al worstelde juist onze fractie met de combinatie van urgente doelen en de noodzaak van draagvlak. We nemen de zorgen van bewoners over windmolens serieus en koesteren de groene ruimte. Dat besef zie je ook terug in het nieuwe regeerakkoord: wind op zee, zon op dak en nieuwe techniek.”

Naast het helpen van de burgers met de energietransitie, zie ik drie nieuwe prioriteiten: leven met corona, betaalbaar wonen en een dienstbare overheid

TWIJFELS ,,Ik zei niet meteen ‘ja’, toen ik gevraagd werd voor de kieslijst. Mijn twijfels liggen vooral bij de nationale politiek, ook bij het CDA. Onze bestuurders hebben hinderlijke volksvertegenwoordigers zoals Pieter Omtzigt hard nodig, schreef ik in Trouw. Een nieuwe bestuurscultuur wordt erg lastig als de hoofdrolspelers in de toeslagenaffaire, de ‘functie elders’ en Afghanistan gewoon door blijven regeren. Ik had liever een minderheidskabinet gezien van VVD en D66 met een sterke Kamer. En ik maak me zorgen over de polarisatie in het coronadebat, vertelde ik in het Zincafé Leusden. Maar het CDA is in Leusden, Achterveld en Stoutenburg ook een lokale partij. De lijnen tussen wethouders en inwoners zijn kort en in de gemeenteraad wordt goed samengewerkt.”

NIEUWE PRIORITEITEN ,,Naast het helpen van de burgers met de energietransitie, zie ik drie nieuwe prioriteiten: leven met corona, betaalbaar wonen en een dienstbare overheid. Niet alleen de zorg en het onderwijs hebben het heel zwaar gehad. Denk ook aan de sociale ontwikkeling van jongeren, eenzaamheid van alleengaande ouderen, stress van ondernemers, verenigingen, noem maar op. We moeten weer durven samenleven, ondernemen en genieten. Daarvoor moeten we wijken, winkelcentra, buitenruimte en activiteiten zó inrichten dat we minder last krijgen van nieuwe besmettingsgolven. Leven met corona is vooral gezond leven naar lichaam en geest.”

,,Betaalbaar wonen krijg je niet door steeds meer huizen te bouwen waar steeds minder mensen in wonen. Hoe is dat duurzaam? We hebben meer creativiteit en ruimte nodig voor het aanpassen van woningen aan veranderende zorg- en woonbehoeften, meer sociale huurwoningen en ‘premie A’-koopwoningen voor Leusdense jongeren en meer betaalbare alternatieven voor ouderen die willen doorstromen.”

,,Tenslotte de dienstbare overheid: na alle dadendrang in crisistijd is het moeilijk om weer te gaan luisteren naar burgers en daarbij de verantwoordelijkheid weer terug te leggen in de samenleving. Juist een Leusden dat dicht bij de burgers staat kan Den Haag duidelijk maken hoe nodig dat is.”

Bas van Os (CDA).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie