Afbeelding
J.Bouwman
Raadgever

‘Schone ramen voor een onbelemmerd zicht’

Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week secretaris van het PvdA afdelingsbestuur Jaap Bouman over proportioneel bijdragen aan de energietransitie.

,,Een stel is net verhuisd. De volgende ochtend, aan het ontbijt, ziet de vrouw de buurvrouw de was buiten ophangen en zegt: ‘Die was is niet erg schoon, ze weet niet hoe ze moet wassen. Ze moet een beter wasmiddel gebruiken.’ Haar man kijkt en zwijgt. Elke keer als de buurvrouw haar wasgoed buiten laat drogen, maakt de vrouw dezelfde opmerking.”

,,Een maand later is de vrouw verrast als ze mooie schone was aan de lijn ziet hangen en zegt tegen haar man: ‘Kijk, ze heeft geleerd hoe ze moet wassen. Wie zou haar dat hebben verteld?’ De man antwoordt: ‘Ik ben vroeg opgestaan vanmorgen en heb onze ramen gezeemd.’”

De enige plek waar windmolens in Leusden heel misschien kunnen komen is langs de A28. Dat moet eerst nog worden onderzocht

THUISKOMEN IN LEUSDEN ,,Toen ik een tijd geleden in Leusden kwam wonen, was dat even wennen. Op een positieve manier. Ik kwam uit een grotere stad en was niet meer gewend dat bijvoorbeeld bij het verlaten van de bus de buschauffeur werd gegroet. Voor mij een soort thuiskomen omdat ik in een dorp ben opgegroeid. En bij GroenLinks-PvdA vond ik wat ik belangrijk vond voor Leusden, het dorp groen houden (en nog groener maken) en zorgen dat iedereen in Leusden mee kan doen. Voor iedereen een plek, of je nou pech of geluk in het leven hebt gehad. Daar heb ik mij de afgelopen twee jaar als fractieondersteuner voor ingezet en zal ik ook de komende jaren blijven doen.”

PROPORTIONEEL BIJDRAGEN ,,Een sterk punt aan politiek Leusden is dat raadsdiscussies constructief zijn, al zijn er natuurlijk altijd meningsverschillen tussen partijen. De impact van de energietransitie is een voorbeeld. GL-PvdA is van mening dat ook Leusden een proportionele bijdrage moet leveren aan de landelijke klimaatdoelstellingen. De eerste stappen daarbij zijn goed isoleren van huizen en zoveel mogelijk daken vol leggen met zonnecollectoren. Daar zijn alle partijen het inmiddels over eens. Maar dat niet genoeg. En dus ontstond er discussie of en hoe er zonnevelden en/of windmolens moeten komen.”

ZO ONZICHTBAAR MOGELIJK ,,Na een stevige discussie is door de raad vastgelegd wat de eisen aan zonnevelden zijn. De meerderheid van eigendom moet Leusdens zijn. De velden moeten klein zijn, grote zonnevelden zijn niet mogelijk. Er moet minimaal 25 procent van het oppervlak aan nieuwe natuur bij komen en de velden moeten in het landschap worden ingepast en dus zo onzichtbaar mogelijk zijn. En de enige plek waar windmolens in Leusden heel misschien kunnen komen is langs de A28. Dat moet eerst nog worden onderzocht. En in een raadsbreed gesteunde motie van GL -PvdA wordt blijvende interactie met inwoners en (kritische) belangengroepen geëist. Zo wordt het op de Leusdense schaal en manier gedaan.”

,,Het is een voorbeeld van zoeken naar overeenkomsten in plaats van het uitvergroten van verschillen. Ik wil zorgen dat ook in de komende raadsperiode de ramen schoon blijven, voor een onbelemmerd zicht. Wat we zien bij anderen hangt af van de helderheid van het raam waardoor we kijken.”

Jaap Bouman, j.bouman@groenlinkspvda-leusden.nl.

advertentie
advertentie