Frank de Wit (Lokaal Belangrijk): 'De inspanning die de regering van ons vraagt (aan opwek van groene energie op land) is al vrijwel geheel gerealiseerd. Er hoeven dus helemaal geen windmolens en zonnepaneelvelden bij te komen.'
Frank de Wit (Lokaal Belangrijk): 'De inspanning die de regering van ons vraagt (aan opwek van groene energie op land) is al vrijwel geheel gerealiseerd. Er hoeven dus helemaal geen windmolens en zonnepaneelvelden bij te komen.' Marico van Leeuwe
Raadgever

Frank de Wit (LB): ‘Energietransitie ja, energieneutraliteit nee’

20 augustus 2022 om 08:57 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week stelt Frank de Wit zichzelf voor én vertelt over ‘nieuwkomer’ Lokaal Belangrijk’. 

,,Ik ben Frank de Wit, 68 jaar en woon met echtgenote al meer dan twintig jaar met veel plezier in Leusden. Ik heb ruim 37 jaar als militair in verschillende functies bij Defensie gediend en ben twaalf jaar geleden met ‘functioneel leeftijdsontslag’ gegaan. Mijn vrije tijd heb ik sindsdien besteed aan mantelzorg, klussen, lange afstand wandelingen en de tennisvereniging. Dat laatste zowel als actief tennisser als in verschillende commissies en het bestuur.”

IK IN DE POLITIEK? ,,Als iemand mij een jaar geleden voorspeld zou hebben dat ik politiek actief zou worden, had ik die persoon voor gek verklaard. Als (oud)militair zijn ordening, doelgerichtheid en samenwerking letterlijk van levensbelang. Je moet erop kunnen vertrouwen dat iedereen zijn vak verstaat én zich volledig inzet voor het bereiken van het gezamenlijke doel. Alhoewel de dynamiek in de raad heel anders is, denk ik dat mijn werkervaring ook hier goed van pas komt.”

LEERPROCES ,,Als Lokaal Belangrijk raadsleden zijn we volop in het leerproces, zowel voor wat betreft de processen, de inhoud van de onderwerpen als de relaties in de raad, de gemeente en uiteraard met u als inwoner.
Om effectief te worden in het raadswerk zullen we op alle drie de aspecten goed ingewerkt moeten raken. Als fractievoorzitter zie ik het als mijn rol om dit in goede banen te leiden.”

Dat de provincie dreigt om windmolenlocaties aan te wijzen, als wij dat als gemeente niet doen, vinden wij dan ook te bizar voor woorden

DUURZAAMHEID ,,Duurzaamheid en de wijze waarop daar invulling aan wordt gegeven, is voor onze fractie een belangrijk onderwerp. We zullen blijven uitleggen dat we achter de klimaatdoelstellingen staan en dat we de energietransitie (het uitbannen van fossiele brandstoffen) onderschrijven. Dat geldt zeker niet voor het nastreven van ‘energieneutraliteit’.

Een aantal provincies en gemeenten heeft voor zichzelf de ambitie geformuleerd om in 2040 energieneutraal te worden. Dat vergt méér windmolens en méér zonnepaneelvelden dan de energietransitie van ons vraagt. Sterker nog: de inspanning die de regering van ons vraagt (aan opwek van groene energie op land) is al vrijwel geheel gerealiseerd. Er hoeven dus helemaal geen windmolens en zonnepaneelvelden bij te komen.

,,Dat de provincie dreigt om windmolenlocaties aan te wijzen, als wij dat als gemeente niet doen, vinden wij dan ook te bizar voor woorden. Dit nog los van het gegeven dat het aansluiten van industriële installaties sowieso de komende 5 tot 10 jaar vrijwel onmogelijk is, omdat het elektriciteitsnet overbelast is.
Wij zetten ons in voor kwalitatief goede maatregelen, waarbij onze groene leefomgeving verschoond blijft van industriële installaties. De focus gaat wat ons betreft van ‘quick and dirty’ naar ‘quality and clean’!”

CONTACT ,,Naast het werk in de raadszaal, vinden we het belangrijk om te horen wat u vindt en zou willen om Leusden beter of mooier te maken. Wij blijven u opzoeken op straten en pleinen en willen daar graag met u in gesprek. Wij zijn er voor u. Wij zijn trots op het mandaat dat u ons heeft gegeven. We gaan dan ook graag voor u aan het werk.”

Frank de Wit, raadslid en fractievoorzitter, f.dewit@raad.leusden.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie