'Onze raadsleden zijn, in mijn ogen zonder uitzondering, enorm betrokken bij onze gemeente en streven naar het beste voor Leusden.'
'Onze raadsleden zijn, in mijn ogen zonder uitzondering, enorm betrokken bij onze gemeente en streven naar het beste voor Leusden.' Eigen foto
Raadgever

‘Welvaart richten op waarden en kwaliteiten’

26 februari 2022 om 08:41 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week wethouder Fenneke van der Vegte over haar visie en doelstellingen voor de gemeente.

,,In afgelopen vier jaar mocht ik 3,5 jaar voor GroenLinks-PvdA in de raad zitten. Sinds september ben ik nu één van de drie wethouders.”

,,Ik voel me een echte Leusdenaar: met roots in het westen en een lief met roots in het noorden zijn we - geheel in polderende traditie - in het midden uitgekomen. Wij hebben het geluk gehad een huis te kunnen kopen; een geluk dat ik iedereen gun. Afgelopen jaren is er flink wat gebouwd in Leusden, maar het is nog niet genoeg: iedereen heeft een thuis nodig. Woningen zijn geen beleggingen. Komende jaren wil ik me dan ook inzetten voor meer woningen, voor meer diversiteit in woonvormen én voor toekomstbestendig wonen. Daarvoor werken we samen met de mensen in de provincie en de Tweede Kamer, want we kunnen in Leusden het niet alleen. We dragen wel ons steentje bij.”

BIODIVERSITEIT ,,Leusden is een groene gemeente en er is aandacht voor natuur. Toch heb ik elke raadsvergadering het woord ‘biodiversiteit’ genoemd. En waar het kon uitleg gegeven, bijvoorbeeld dat er meer dan 385 soorten wilde bijen zijn naast de honingbij. Voor de bestuiving van planten zijn ze allemaal van belang. Want ook hier staat de biodiversiteit onder druk. De droge, warme zomers lieten bijvoorbeeld zien hoe kwetsbaar onze bomen zijn. En in onze eiken zitten eikenprocessierupsen. Dat moet anders, we moeten blijven binnen de grenzen die onze natuur aankan en onze natuur versterken waar nodig. Dat kan klein: zo hebben we bloemenrijke bermen gerealiseerd en overal hangen nestkastjes. En groot: natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen staat nu standaard in de plannen van de gemeente.”

GEMEENSCHAPSCULTUUR ,,Door de raad heb ik veel mensen leren kennen en heb ik veel geleerd over Leusden. De raadsleden zijn, in mijn ogen zonder uitzondering, enorm betrokken bij onze gemeente en streven naar het beste voor Leusden. In de boeken heet dat gemeenschapscultuur. Die cultuur van samen goede en leuke dingen doen, die zie ik in heel Leusden terug. In de wijkverenigingen, bij de sportclubs, in de kunst- en cultuursector, bij de mensen die zwerfafval prikken en bijvoorbeeld bij de vrijwilligers op Groot Zandbrink die met Vallei Horstee zorgen voor groente voor de voedselbank,. Ook de mensen die meedenken over het beleid van de gemeente, zoals de Participatieraad. Bij de Huiskamer van Leusden, bij ’t Gilde…. Ik ben niet compleet, ik weet het!”

,,Dat past bij een welvaart die niet gericht is op financiën, maar op waarden en kwaliteiten. Niet altijd méér, maar wel altijd beter. Dat past ook in een wereld waar we de rekening zelf betalen en deze niet doorgeven aan onze kinderen. Daar heb ik me als raadslid, en nu als wethouder, met veel plezier voor ingezet. Daar wil ik me, samen met GroenLinks-PvdA’ers Marcel, Denise, Tjeerd, Jaap, Joost, Kirsten, Henk, Heleen, Erwin en nog vele anderen graag nog vier jaar voor inzetten. Want alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder.”

Fenneke van der Vegte, wethouder GroenLinks-PvdA.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie