Fractievertegenwoordiger Marten van Dam (CU-SGP) bij de nieuw aangelegde Maanwijk.
Fractievertegenwoordiger Marten van Dam (CU-SGP) bij de nieuw aangelegde Maanwijk. CU-SGP
Raadgever

Marten van Dam (CU-SGP): ‘Jong en een eigen huis?’

19 november 2022 om 11:00 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raads- of fractielid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week Marten van Dam over de woningmarkt voor starters.

,,Een dak boven je hoofd is voor iedereen prioriteit nummer één. Te midden van alle grote politieke problemen van deze tijd, staat dat als een paal boven water. Dit speelt natuurlijk zeker ook voor jonge mensen. Zij hebben meestal nog geen eigen huis en dat ligt vaak ook buiten bereik. Dit probleem hebben we niet één, twee, drie opgelost. Het is een complex vraagstuk en als lokale politiek hebben we ook niet overal invloed op. Wat is de visie van de CU-SGP in Leusden over wat wel kan?”

,,Ten eerste moeten we vol inzetten op het ontwikkelen van nieuwe wijken. Voor nu staan er nog een aantal projecten op de planning, maar voor de lange termijn zijn er nog weinig plannen. De gemeente moet actief op zoek naar plekken voor nieuwe woonwijken. Daarbij willen wij extra aandacht voor starters. Op de woningmarkt instromen is op dit moment heel lastig. Regelingen voor starters zoals Duokoop (je koopt alleen het huis, niet de grond) en Koopgarant (kopen met korting) moeten nader onderzocht worden.”

Voor nu staan er nog een aantal projecten op de planning, maar voor de lange termijn zijn er nog weinig plannen

LEREN VAN VOORBEELDEN ,,Ten tweede staan wij open voor ideeën van onderaf. Onlangs hebben we bijvoorbeeld als raad een prachtige maquette mogen bewonderen van het collectief De Overstap. Zij willen graag een project met kleinschalige woningen in de natuur. Bij dit soort projecten gaat het over meer dan alleen een dak boven het hoofd: in het ontwerp wordt de onderlinge ontmoeting gestimuleerd. Een project waarbij dit al is meegenomen, is de nieuw aangelegde Maanwijk. Door de architect is goed nagedacht over de vraag hoe je onderlinge ontmoeting kunt stimuleren. Dit zien we nu in de praktijk uitwerking hebben: door de aanwezigheid van bankjes maak je makkelijker een praatje met een buurtbewoner. Ook kom je elkaar tegen bij de buurtschuur waar je je pakketje moet ophalen. Van deze voorbeelden moeten we leren voor de aanleg van nieuwe wijken.”

NIET TE BENAUWD ,,Het mogelijk maken van meer plekken om te wonen vraagt om creativiteit. Er zijn in het land al prachtige voorbeelden van ouderen die samen met jongeren wonen. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: grote huizen worden ten volle benut en er ontstaan vaak spontane contacten uit, je kunt elkaar nog eens helpen. Als politiek moeten we niet te benauwd zijn om aan dergelijke projecten ruimte te bieden. De CU-SGP hoopt dat meer bewoners hun krachten bundelen en met ideeën komen. De gemeente heeft dan de taak om met hen verder te denken. Kortom: Creativiteit en lef gevraagd!”

Marten van Dam, fractievertegenwoordiger CU-SGP, marten@cu-sgp.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie