Lokaal Belangrijk/CDA gaat op zoek naar een nieuwe derde partij om tot een meerderheid in de gemeenteraad te komen.
Lokaal Belangrijk/CDA gaat op zoek naar een nieuwe derde partij om tot een meerderheid in de gemeenteraad te komen. pixabay

‘College voorlopig in functie’ na opzegging vertrouwen VVD in college

27 december 2022 om 09:20 Politiek

LEUSDEN Tijdens de raadsvergadering van 15 december heeft de VVD-fractie het vertrouwen in de huidige coalitie opgezegd. In de verklaring lichtte de fractievoorzitter toe dat de VVD van mening is dat ondanks gemaakte afspraken er op verschillende terreinen onvoldoende voortgang wordt geboekt. Met de gemeenteraad is afgesproken dat het huidige college voorlopig in functie blijft, meldt een woordvoerder van de gemeente Leusden.

Door het opzeggen van het vertrouwen in het college en het coalitieakkoord door de VVD-fractie is het college de meerderheid in de gemeenteraad kwijt. Voor de coalitie betekent dit dat zij op zoek gaat naar een partij, die de coalitie weer aan een meerderheid moet helpen. Begin januari 2023 komt hier meer duidelijkheid over.

De komende periode zijn er drie fasen voor het vervolg.
In de eerste fase die nu loopt, de duidingsfase, komt er meer duidelijkheid over de aanleiding van de breuk. Inmiddels hebben de fractievoorzitters besloten dat in de tussentijd het huidige college de lopende zaken mag blijven uitvoeren. Daarnaast stellen de partijen uit de gemeenteraad de komende week gezamenlijk een lijst op met onderwerpen, die door het huidige college niet meer behandeld mogen worden.

In de tweede fase, de verkennende fase, zoekt in eerste instantie de huidige coalitie Lokaal Belangrijk/CDA een partij om tot een meerderheid in de gemeenteraad te komen. Als dat niet lukt, verkent de grootste oppositiepartij GroenLinks/PvdA hetzelfde traject. Als het bij een van beide verkenningen lukt om tot een meerderheid in de raad te komen, start de formerende fase. In deze laatste fase worden concreet afspraken gemaakt in een nieuw coalitieakkoord.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie