Notaris Guido van der Brug: 'Wijzigingen in iemands persoonlijke situatie of wensen, zijn niet altijd te voorzien. Ook niet dat wetten veranderen of dat rechtbanken verrassende uitspraken hebben gedaan.'
Notaris Guido van der Brug: 'Wijzigingen in iemands persoonlijke situatie of wensen, zijn niet altijd te voorzien. Ook niet dat wetten veranderen of dat rechtbanken verrassende uitspraken hebben gedaan.' Privé
De Specialist

Notaris Guido van der Brug over ‘verouderde akten en problemen die niet zo maar overgaan’

15 november 2023 om 12:50 Zakelijk

LEUSDEN ,,Dagelijks lopen er cliënten opgelucht onze deur uit: hun testament is geregeld”, vertelt notaris Guido van der Brug. ,,Er is vaak een heel denkproces aan voorafgegaan. Logisch dat men dan denkt: geregeld is geregeld en dat het testament niet meer opnieuw wordt bekeken. Een verouderd testament kan na overlijden echter voor allerlei problemen zorgen.”

,,Eigenlijk moet een testament worden gezien als een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen en persoonlijke situatie op het moment dat het testament wordt gemaakt. En natuurlijk op de dan geldende regels voor erfenissen en belastingen. Wat ik vaak zie dat is dat een erfenis heel anders uitpakt doordat er door de grote overwaarde van het huis veel meer erfbelasting moet worden betaald dan de mensen dachten. Een testament van twintig jaar kan juridisch nog prima zijn, maar indien het vermogen (lees overwaarde van het huis) veel groter is geworden, moet er meer belasting worden betaald.”

,,Zo sprak ik laatst ouders uit Leusden. Ze kwamen voor een levenstestament, want hun testament uit 2004 kon ongewijzigd blijven. Zoals altijd vraag ik dan toch even naar de waarde van hun bezit en verzoek ik het testament te mogen lezen. Ze hadden een hypotheekvrij huis en 20.000 euro op de bank. Toen ik ze vertelde dat er bij overlijden van de eerste ongeveer 13.000 euro aan erfbelasting was verschuldigd, schrokken ze natuurlijk. Uiteindelijk heb ik ook nieuwe testamenten gemaakt waardoor bij overlijden van de eerste ouder er geen erfbelasting zou zijn verschuldigd.”

TOEKOMSTBESTENDIG MAKEN

,,Natuurlijk doen wij er bij het maken van je testament van alles aan om het toekomstbestendig te maken. Maar wijzigingen in iemands persoonlijke situatie of wensen, zijn niet altijd te voorzien. Ook niet dat wetten veranderen of dat rechtbanken verrassende uitspraken hebben gedaan.

REGELMATIG CHECKEN

,,Zo is er recente rechtspraak geweest, waardoor we de laatste tijd ook extra goed naar oude samenlevingscontracten kijken. Daar staat vaak een bepaling in, dat als jij meer investeert in jullie huis dan je partner doet, bij verkoop van het huis je dat extra bedrag terug krijgt, het mag opeisen. Nu blijkt dat indien je dat niet hebt gedaan, omdat het geld in een nieuw gezamenlijk huis is gestopt, het recht op dat geld kan verjaren en je dan het risico loopt dat je bij een scheiding dat geld kwijt bent. Het is daarom belangrijk om regelmatig naar je akten te (laten) kijken. Als stelregel houden we aan eens in de vijf jaar, tenzij je persoonlijke situatie is veranderd of je andere wensen hebt voor je testament.”

GRATIS LEZINGEN

Ook in 2024 houden we weer diverse gratis lezingen in de Bergkerk in Amersfoort, om mensen te informeren over onderwerpen als erven, testament en levenstestament. Data volgen na aanmelding via info@bbdnotarissen.nl of tel. 033-4670700.

Mr. Guido van der Brug, notaris.

Deze advertorial wordt u aangeboden door Bolscher Brug Deijl Notarissen. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van de Leusder Krant.nl? Neem dan contact op met Arnout Wagemans (06-55780473, a.wagemans@bdu.nl) of onze verkoopafdeling: tel. 0342-494260, verkoop.amersfoort@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie