Afbeelding
Eigen foto
Column

Orgeltje

Column Columns Peter Sneep

,,Het is heel  vreemd: overal op de wereld vragen ze ernaar, behalve in Leusden.” Lydia Vroegindeweij woont in een Euro-woning. Afgelopen zaterdag was in haar wijk de jaarlijkse garagesale. Lydia had niets te koop, maar bouwde voor haar huis een kleine orgeltje om reclame te maken voor haar orgelproject voor kinderen.

Het is een Ikea-orgel. In een kist op wielen vind je alle onderdelen en een handige gebruiksaanwijzing. Die is zo duidelijk, dat kinderen vanaf een jaar of zes in drie kwartier het orgel zelf kunnen bouwen. Het instrument is ongeveer veertig centimeter breed en een meter hoog. Er zit geen stekker aan. Het orgel werkt op lucht. Die krijg je erin door iemand te laten pompen.

Lydia wil met het instrument kinderen in aanraking brengen met het orgel. Vroeger gingen veel mensen naar de kerk en wist iedereen wat een orgel was en wat voor leuke en mooie muziek erop kunt maken. Maar nu weet bijna niemand het meer. 

Ondertussen is Orgelkids in twintig landen actief, tot en met China en Japan toe. Onlangs toonde Nieuw-Zeeland belangstelling

Lydia had gevraagd of mijn dochter Anna en ik tijdens de garagesale wilden assisteren, als ambassadeurs. Dat hebben we gedaan. Ik vond daarbij ook erg leuk om eens een paar uur in een andere wijk van Leusden te zijn. Anna ging pompen, ik ging spelen.

Het orgel is zo onbekend geworden dat sommige mensen het de naam van een concurrerend muziekinstrument geven. Dat was Anna ook al opgevallen. ‘Papa, die mevrouw zei: ,,Wat een leuke piano.”

Het orgel is een magneet, bleek zaterdag. De vrolijke klanken die over het ovale plein dartelden lokten heel wat mensen naar het orgel. Veel luisteraars stelden dezelfde vraag: ,,Wat kost het?” Het orgel kost 7500 euro, maar het is niet te koop. Scholen kunnen het orgel huren voor slechts 45 euro per dagdeel. Sommige mensen probeerden het orgel even. Een meisje speelde na even oefenen het begin van het liedje ‘Op een klein stationnetje na’.

Mijn dochter had een bijbedoeling door mee te gaan naar de garagesale. Ze heeft sinds de kleedjesmarkt op Koningsdag de smaak te pakken om leuke spullen te vinden en af te dingen. Samen hebben we tussen het orgelen door in ijltempo de hele Eurowoningenwijk afgestruind op zoek naar lieve knuffelberen. Helaas vonden we niks. Wel kocht ze een nieuwe schooltas, die twee euro kostte, maar waar ze moeiteloos een euro afkletste.

Om het kleine orgel te promoten, richtte Lydia het project Orgelkids op. Dat werd een enorm succes. Veel (muziek)scholen in het hele land toonden belangstelling. Toen kwam het buitenland. Ondertussen is Orgelkids in twintig landen actief, tot en met China en Japan toe. Onlangs toonde Nieuw-Zeeland belangstelling en zijn de eerste stappen gezet om daar een afdeling van Orgelkids op te richten.

Alleen in Leusden blijft de interesse uit. Nog geen één school heeft een les met het orgel geboekt.

Als iemand nu toch de primeur wil hebben, kijk dan eens op www.orgelkids.nl.

Peter Sneep, pjsneep@gmail.com.

advertentie
advertentie