Afbeelding
Pixabay

Column Peter Sneep: ‘Ik voel ik me een beetje schuldig over buurman Noach. Wat was er aan de hand?’

4 mei 2023 om 11:07 Column Columns Peter Sneep

[Dag Buurman! 2

Hij woonde in het straatje dat doodliep achter ons huis. Hij had een naam, maar die kende ik niet. Hij had een grote oranje zeilboot met de naam Escape, zeker vijf meter lang. De mast was neergeklapt. De scheepsnaam stond in gekke zwarte letters op de zijkant van de boot. Die boot stond altijd maar op de oprit van zin huis. Zou hij er ooit mee hebben gevaren? Hij had een achtertuin die helemaal was overwoekerd, dichtgegroeid, ondoordringbaar. Hij had een oude auto. Hij ging wel eens weg, want dan stond zijn auto er niet. Een keer heb ik hem gezien, hij deed een beetje schuchter en hij liep moeilijk. Hij is voor zover ik weet nooit met oranje boot uit varen gegaan.

Maar hij is weg. Vorige week vertrok buurman Walter naast ons en ondertussen woont er al een nieuw gezinnetje in zijn huis. Misschien daardoor heb ik het vertrek van onze achterbuurman gemist. Maar anderhalve week geleden was zijn boot opeens weg. De auto stond er niet meer. De tuin werd een paar dagen later leeg gezaagd. Het huis staat opeens leeg, er staat geen meubel meer in.

Die boot hield me al bezig sinds wij hier kwamen. Het was november. Vanuit ons zolderraam konden we het oranje joekel zien staan. In de zomer was de Escape wat moeilijker te zien als er bladeren aan de steeds hoger opschietende struiken kwamen.

Ik vroeg het toen we hier net woonden een keer aan een andere buurman: ‘Wordt er wel eens gevaren met die oranje schuit?’ De aangesprokene vertelde een bijzonder verhaal. ‘Die boot staat daar al jaren. Er gebeurt nooit wat mee. Ik ben wel eens gaan vragen of ik de boot kon kopen, als hij er toch nooit iets mee deed.’ De eigenaar reageerde daar afwijzend op. ‘Hij was van plan de boot te gaan gebruiken, zei hij, maar dat is nooit gebeurd. Er veranderde dus niets. De boot kwam niet van zijn plaats.’

Het doet me denken aan het verhaal van Noach, dat zich in de oertijd afspeelde. God vraagt aan Noach of hij een grote boot wil bouwen. God was van plan de wereld met alle mensen en dieren erop te vernietigen, maar Noach zou met zijn familie en alle dieren in de boot kunnen ontsnappen aan enorme overstroming die zou komen. Het maakte dus niet uit of er een rivier of een zee in de buurt was, het water zou vanzelf komen. En dat gebeurde uiteindelijk ook.

Ik voel ik me een beetje schuldig over buurman Noach. Wat was er met deze man aan de hand? Waarom koop je een dure boot en vaar je er vervolgens niet mee? Nooit, jarenlang niet. Ik ben natuurlijk geen detective, maar op Google Maps kun je terugkijken in de geschiedenis. Zo kun je zien dat de boot in oktober 2010 gewoon voor de deur staat. Er zit een verhaal achter, maar we zullen het nooit weten. Dat spijt me.

Dus zeg ik, net als twee weken geleden tegen buurman Walter, maar nu met een beetje pijn: Dag buurman!

Peter Sneep, pjsneep@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie