Afbeelding
Welzijn Scherpenzeel

Column Peter Sneep: ‘Wat zou er in Leusden gebeuren als er geen televisie meer bestond en geen games en geen telefoons?’

1 juni 2023 om 11:13 Column

Avond365daagse

Wat zou er in Leusden gebeuren als er geen televisie, games en telefoons meer waren. k vraag me dat wel eens af tijdens mijn wandelingen door het dorp. Wij wonen in een kinderrijke wijk, maar ik zie weinig kinderen buiten spelen. Ja, de eerste dagen van de lockdown, toen opeens de scholen en de kinderopvang dicht waren. Toen had onze wijk opeens de sfeer van een gezellig vakantiepark. Zonder al die mediadingen kun je elkaar ook niet opstoken of gevangenhouden in je eigen gelijk.

Vorige week bleek dat het even zonder beeldschermen kon. Hele hordes basisschoolkinderen liepen de avondvierdaagse. Ik vond het prachtig om te zien. Woensdagavond gingen mijn vrouw en ik kijken naar onze kinderen. Toen we bij de kruising Beekridder / Cohensteeg kwamen, bleek de stoet al voorbij. We besloten om te fietsen. De kinderen zouden langs het Valleikanaal naar Mon Chouette lopen en rechtsaf de Leusbroekerweg in. We konden bij de brug over de Langesteeg misschien nog even naar ze zwaaien.

De eerste dagen van de lockdown, toen opeens de scholen en de kinderopvang dicht waren. Toen had onze wijk opeens de sfeer van een gezellig vakantiepark

Erg snel lukte dat omfietsen niet. Op de Hamersveldseweg reden we de vijfkilometergroep achterop. Daardoor konden we niet sneller dan stapvoets. Halverwege de Langesteeg hoorden we de kinderen zingen, lachen en praten. Een zee van vrolijke stemmen. We konden ze niet zien, want de Grebbeliniedijk zat ervoor. ‘Zo moet het zijn’, dacht ik. Dit geluid maakt heel de aarde vrolijk.

Vrijdagavond heb ik naar de intocht gekeken op de Zwarteweg. Mijn vrouw liep mee met de kinderen. Ik was er al rond half 8, terwijl de kinderen pas vanaf acht uur langs zouden komen. Maar er stonden al heel wat mensen aan beide kanten van de weg. Iedereen was blij. En dat waren ze alleen maar omdat er lopende kinderen voorbij komen. Het klinkt misschien bombastisch, maar zo stel ik me wereldvrede voor.

En daar kwamen ze. Voorafgegaan door een prachtige muziek van een blazerskorps uit Doorn. Maar wat keken die muzikanten allemaal ernstig! De doedelzakkers keken even later nog ernstiger.

Ik vond het zo leuk om naar die kinderen te kijken! De gele boeven van De Hobbit, de wereldwijze creatievelingen van ’t Ronde en de onschuldigen van Het Christal (‘zijn die nou gereformeerd of reformatorisch?’, vroeg een meneer achter me zich af).

Bij het sportpark werd het nog leuker. De politie zette op de Groene Zoom het autoverkeer stil om die honderden met snoep behangen wandelaartjes ongestoord door de Schelfzee van het dagelijks leven te laten gaan.

Lopen is gezond voor je lijf en je ziel. Lopen verbroedert, je wordt er lekker moe van en je geest verfrist. Kunnen we dit niet elke dag doen? Met de bijbehoren gezellige drukte in het dorp? En dat we dan Putin en Zelenski vragen om mee te lopen? Ze hoeven niet samen, hoor. Zelenski mag meelopen met de Loysderhoek en Putin eh… loopt misschien eerst even alleen.

Peter Sneep, pjsneep@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie