Afbeelding
Mariska Stehouwer
Gezichten van dementie

‘Aandacht voor elkaar bij De Bron’

Maatschappelijk

LEUSDEN In het kader van de serie ‘de vele gezichten van dementie’ ontmoeten wij ouderen bij de inloop bij De Bron, Hoefijzer 18. Een ontmoetingsplek waar je welkom bent voor koffie en thee, een praatje en een luisterend oor, leuke activiteiten en gezelligheid. De coördinatie van de activiteiten is in handen van Evelien Roukema.

Tijdens de inloop is een drietal bezig met sjoelen waarbij in een rap tempo de punten geteld worden en anderen zitten rondom een tafel rummikub te spelen. Na het opruimen van de spellen zit men, op afstand, rond de grote tafel met een kop koffie en praten we over het ouder worden en hoe men aankijkt tegen geheugenklachten die steeds meer een rol gaan spelen als de leeftijd vordert.

RELATIE NIET MEER IN BALANS ,,Gaan we niet allemaal achteruit?” vraagt de enige man in het gezelschap waarbij de anderen aanvullen dat het natuurlijk weleens gebeurt dat je een naam kwijt bent. ,,En laten we eerlijk zijn, dat overkomt je ook als je jonger bent en heb je ook niet gelijk dementie. Alles wordt in de loop van de jaren minder en zo ook je geheugen. Wanneer krijg je de diagnose dementie?” Zomaar wat gedachten die de aanwezigen uitspreken als we het over het ouder worden hebben.

Lees hier ook de andere delen in de reeks.

Mocht iemand achteruit gaan, dan merken anderen dat op en kan je elkaar een beetje in de gaten houden

Eén van de vrouwen geeft aan dat zij een vriendin heeft bij wie er sprake is van dementie. ,,Je ziet je vriendin veranderen. Van een actief persoon naar iemand die passief wordt en nooit meer iets onderneemt. Het wordt een relatie waarbij je van één kant geeft. Voor mij moest een relatie altijd in balans zijn op het gebied van geven en nemen, anders was het geen goede relatie. Maar in dit geval kan de ander er niets aan doen en moet je accepteren dat dit het is en momenten met elkaar creëren om toch op een fijne manier samen te zijn.”

AANDACHT VOOR ELKAAR Eén ding is duidelijk. Alle aanwezigen zijn blij met De Bron. ,,Hier tref je elkaar. Door corona is verder alles dicht en heb je soms het gevoel dat er niemand is, maar hier zijn we gelukkig nog welkom. We zijn in Leusden neergestreken toen we jong waren. De kinderen zijn gaan studeren en niet meer terug gekomen naar Leusden dus deze ontmoetingsplek voorziet wel in een behoefte. Hier ben je niemand tot last en kan je gewoon terecht. Als mens heb je iemand nodig die even naar je zwaait en aandacht voor je heeft.” 

Alles wordt in de loop van de jaren minder en zo ook je geheugen. Wanneer krijg je de diagnose dementie?

En dat is precies waar De Bron voor staat geeft Evelien aan. ,,Doordat wij hier een vaste kern bezoekers hebben, leert men elkaar kennen. Mocht iemand achteruit gaan, dan merken anderen dat op en kan je elkaar een beetje in de gaten houden. Als men thuis zit en er ontstaan geheugenklachten dan is de drempel vaak hoger om hulp te vragen. Van dinsdag tot en met vrijdag hebben we een inloop tussen 10 en 12 uur waar iedereen welkom is,” geeft Evelien aan. 

,,Een vaste kern weet ons al te vinden, maar we bereiken graag nieuwe mensen die het fijn vinden om hier te komen. Er zijn niet alleen activiteiten voor ouderen, maar we hebben ook het mamacafé, muziek op schoot, wandelen en yoga. We blijven zoeken met elkaar naar activiteiten die we met elkaar kunnen ondernemen.”

Dit artikel maakt deel uit van de serie artikelen om ‘De vele gezichten van dementie’ in beeld te brengen met als doel om in Leusden meer kennis en begrip te creëren over dementie en de gevolgen hiervan. Wilt u ook uw verhaal vertellen samen met een partner of familielid met dementie dan kunt u zich voor meer informatie wenden tot Ellie Kuper, coördinator van het project. Via het mailadres kuperkat@casema.nl of 06-20550053 is zij bereikbaar.

door Mariska Stehouwer

advertentie