Afbeelding
Heleen van de Velde

Feestelijke heropening Montessori Kindcentrum ’t Ronde

30 augustus 2021 om 14:52 Onderwijs

LEUSDEN Het Montessori Kindcentrum ’t Ronde opende maandag 30 augustus haar deuren. Het karakteristieke ronde schoolgebouw uit de jaren tachtig is afgelopen schooljaar grondig gerenoveerd en uitgebreid. Conform de eisen van de huidige tijd, is het gebouw energieneutraal, gasloos en goed geventileerd. 

Door de uitbreiding is er naast onderwijs nu ook ruimte voor opvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Alle reden dus voor een feestelijke heropening, waarbij ook de betrokken wethouders Van Beurden en Kiel aanwezig waren. 

De kinderen en hun ouders werden door de meesters en juffen verwelkomd op het vernieuwde schoolplein. Er was muziek, ballonnen en verse Italiaanse koffie. Na enige commotie werd de reusachtige sleutel gevonden en konden de wethouders het gebouw openen. Met veel enthousiaste en verraste kreten betrokken de kinderen het schoolgebouw. ,,Eerst snapte ik niet waar ik was. De ingang en de hal zijn zo anders geworden. Maar eenmaal in mijn klaslokaal was het weer vertrouwd”, aldus een enthousiaste leerling. Ook de ouders mochten een kijkje in de school nemen.

ONHAALBAAR Wethouder Van Beurden was betrokken bij het project en was blij op zijn één-na-laatste werkdag als wethouder het nieuwe Kindcentrum te kunnen openen. In een eerder plan zou ’t Ronde zich samen met basisscholen De Holm en De Heerd in een nieuw gebouw op de Berkelwijk vestigen. Het bleek destijds financieel niet haalbaar om een nieuw gezamenlijk gebouw neer te zetten dat aansluit bij de onderwijsvisie van ‘t Ronde. ,,Maar met de bereidheid om naar elkaar te luisteren, kom je vaak tot de mooiste plannen. Dat zie je ook hier: een prachtig schoolgebouw, passend bij de eigenzinnigheid en onderwijsvisie van ‘t Ronde”, aldus Van Beurden.

LICHT EN ZONNEPANELEN In de jaren tachtig ontwierp architect Jan Verhoeven het schoolgebouw als een ‘bloem’, waarbij de klaslokalen de bloemblaadjes vormden. Met de uitbreiding heeft de bloem een ‘steel’ gekregen. Hierin verzorgt Humankind volgens de principes van Maria Montessori de kinderopvang. Maar ook voor het onderwijs is er meer lucht en licht: de teamkamer en kantoren zitten in de eerste verdieping van de steel. Verder is er een keuken, waar ook de kinderen kunnen bakken en koken en een nieuw handenarbeidlokaal. De centrale hal is verhoogd, waardoor het lichter geworden is en de zogenaamde weeksluitingen voor iedereen goed te zien zijn. De beluchtingsinstallatie is aangepast aan de nieuwste eisen. Op het dak liggen ruim driehonderd zonnepanelen, zodat het gebouw energieneutraal is.

MONTESSORI Als enige school in Leusden, wordt ’t Ronde bestuurd door een vereniging van ouders. Binnen het Montessori-onderwijs werkt elk kind op zijn of haar eigen niveau en in zijn of haar eigen tempo. De leerkracht begeleidt het kind individueel en bekijkt of het tempo en de werkkeuze in overeenstemming zijn met de capaciteiten van het kind. Directeur Jeannette Ridderhof: ,,Hier kunnen we de komende dertig jaar het onderwijs waar we voor staan met veel plezier blijven voortzetten.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie